Με νεογέννητο στο σπίτι – 15 πράγματα που κανείς δεν σας έχει πει

21 Ιανουαρίου 2017
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μόνο που βλέπεις είναι εικόνες στα περιοδικά από χαρούμενες μαμάδες να σπρώχνουν καροτσάκια και υπέροχα παιδικά δωμάτια. Υπάρχει μία ασαφής ανησυχία για τις δυσκολίες του θηλασμού και το πώς θα μάθει ο μπαμπάς να αλλάζει πάνα. Είναι, όμως, και πράγματα που κανείς δεν λέει.

Πράγματα που η μέλλουσα μητέρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει όταν αυτό το γλυκούλικο μικρό ανθρωπάκι έρθει στο σπίτι, αλλά κανείς δεν τολμάει να της τα πει.

  1. Ξαφνικά τα πάντα θα μοιάζουν επικίνδυνα.  Όσο ψύχραιμη κι αν είστε, ξαφνικά όλος ο κόσμος θα σας φαίνεται απειλητικός για το μωρό σας. Θα φοβάστε τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, τα μικρόβια που φωλιάζουν στα παιχνίδια, τα χέρια των συγγενών που δεν τα έχουν πλύνει με αντισηπτικό σαπούνι… Μήπως τα πλαστικά μπουκάλια είναι καρκινογόνα; Και τα γυάλινα, αν σπάσουν ενώ πίνει το μωρό; Για να το θέσουμε ευγενικά, θα γίνεται υποχόνδρια και κάπως… εκνευριστική. Σταδιακά θα αποδεχθείτε ότι δεν είναι δυνατόν να προστατεύσετε το παιδί σας από τα πάντα. Και πως δεν θα μπορείτε να του δίνετε μια ζωή βιολογικά τρόφιμα. Αναπόφευκτα, κάποτε θα φάει και junk food.
  2. Τάξη τέλος. Όποιον κι αν ρωτήσετε, θα διαπιστώστε ότι σπίτι με μωρό και σπίτι μαζεμένο είναι δύο αντικρουόμενες έννοιες. Όσο κι αν προσπαθείτε, κάποια πάνα κάπου θα ξεχάσετε, το καλάθι με τα άπλυτα θα ξεχειλίζει και τα πιάτα στην κουζίνα θα μαζεύονται. Ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι να αντιμετωπίσετε τη νέα πραγματικότητα με ρεαλισμό και χιούμορ!
  3. Θα πείτε απαίσια πράγματα στο σύντροφό σας. Και εκείνος μπορεί να κάνει το ίδιο. Εξίσου βέβαιο, όμως, είναι ότι το πρωί θα τα ξεχάσετε και οι δύο και θα προχωρήσετε. Οι μεταμεσονύχτιοι καβγάδες για το ποιος θα σηκωθεί επειδή το μωρό κλαίει, η γκρίνια για την ακαταστασία, οι ορμόνες που σας κατακλύζουν, η κούραση και η αϋπνία, η ένταση με το θηλασμό και, κυρίως, το άγχος σας για το νέο ρόλο που αναλαμβάνετε (εκείνον της μητέρας) είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός. Στο τέλος όμως, με ένα μαγικό τρόπο, όλα κάπως βελτιώνονται.
  4. Δεν χρειάζεται να ψυχαγωγείτε το νεογέννητο. Οι περισσότερες νέες μανούλες αγχώνονται τι θα κάνουν όλη ημέρα. Πώς θα ψυχαγωγήσουν το μωρό τους και μάλιστα με τρόπο που να διεγείρει τη νοητική του ανάπτυξη; Ας το δούμε το θέμα όμως, ρεαλιστικά. Μετά το θηλασμό, το ρέψιμο, τους τρίωρους ύπνους και την αλλαγή της πάνας… πραγματικά δεν μένει και πολύς καιρός διαθέσιμος. Το καλύτερο είναι να πάτε μία βόλτα (καιρού επιτρέποντος) με το καρότσι, παρά να ψάχνετε τις πιο εκπαιδευτικές κάρτες μνήμης. Έχετε πολλά χρονιά μπροστά σας για την εκπαίδευση του παιδιού.
  5. Τα πάντα γίνονται πιο περίπλοκα. Ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες. Ως ελεύθερη γυναίκα, μπορούσατε να κάνετε 100 πράγματα ταυτόχρονα. Σούπερμάρκετ, δουλειά, μαγαζιά, γυμναστήριο, βόλτα… Όταν, όμως, έχεις συνέχεια το μωρό στο μάρσιπο, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Θα πανικοβληθείτε την πρώτη φορά που το μωρό θα κάνει εμετό ενώ είσαστε στο μπακάλη ή εάν αρχίσει να κλαίει καθώς περιμένετε στην ουρά της τράπεζας. Γρήγορα, όμως, τα προβλήματα ξεπερνιούνται. Αφενός, γιατί θα καταλάβετε ότι όλοι οι γονείς στον κόσμο έχουν βρεθεί  στην ίδια θέση και δείχνουν κατανόηση. Αφετέρου, γιατί παντού υπάρχει ένας χώρος όπου θα μπορείτε να αλλάξετε πάνα ή ακόμη και να θηλάσετε εάν δεν θέλετε να το κάνετε δημοσίως.
  6. Θα μπείτε σε δεύτερη μοίρα. Ως έγκυος, είχατε πιθανότατα συνηθίσει να σας συμπεριφέρονται σαν βασίλισσα. Να σας δίνουν προτεραιότητα στις ουρές, να σας φροντίζουν… ακόμη και ο σύζυγος σας μπορεί να σας έκανε μασάζ στα πόδια. Όλη αυτή η φροντίδα όμως, στρέφεται πλέον αποκλειστικά στο μωρό.
  7. Θα νιώσετε στιγμές παράνοιας. Τις μεταμεσονύκτιες ώρες, η λογική εξαφανίζεται. Ελάχιστες το παραδέχονται, αλλά πολλές είναι εκείνες που πηγαίνουν στην κούνια του μωρού για να ακούσουν αν αναπνέει. Μερικές το κάνουν κάθε πέντε λεπτά. Σταματούν μόνο από την εξάντληση. Είναι γεγονός ότι η κούραση και η έλλειψη ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε παράλογες φοβίες. Το σώμα, όμως, αντιστέκεται. Με το πρώτο φως του ήλιου, επιστρέφει η λογική.
  8. Οι μυστηριώδες τέλειες μαμάδες. Τις ξέρετε. Είναι εκείνες που απολαμβάνουν ένα espresso latte, ενώ το μωρό κοιμάται ήρεμα στο καρότσι και ποτέ – μα ποτέ – δεν κλαίει. Με ένα μαγικό τρόπο έχασαν σε ελάχιστες ημέρες τα κιλά της εγκυμοσύνης και δείχνουν φρέσκες, ξεκούραστες και στυλάτες όπως πάντα. Πώς έχουν τέτοια ψυχραιμία; Πώς τα κατάφεραν; Εκπαιδεύτηκαν κάπου; Αν τις παρατηρήσετε πιο προσεκτικά, θα δείτε ότι όλες οι μαμάδες, ακόμη και οι πιο τέλειες, έχουν τις μαύρες μέρες τους. Κανείς δεν είναι τέλειος.  Όλοι έχουμε καλές και κακές στιγμές. Θα υπάρξουν σίγουρα φορές, που άλλες μαμάδες θα κοιτούν εσάς με θαυμασμό και ζήλια.
  9. Ο θηλασμός δεν είναι εύκολος. Μπορεί να είναι η φυσική λειτουργία του οργανισμού, η καλύτερη δυνατή επιλογή για το μωρό και για εσάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο. Επικοινωνήστε με κάποιο σύμβουλο μητρότητας ή σύμβουλο θηλασμού για να σας βοηθήσει. Και να θυμάστε: ο θηλασμός δεν θα κρίνει εάν είστε καλή μητέρα ή όχι.
  10. Το σώμα σας δεν θα επανέλθει ποτέ πλήρως. Ότι κι αν δείχνουν οι φωτογραφίες της Jessica Alba, το πιθανότερο σενάριο είναι πως η κοιλίτσα σας θα παραμείνει λίγο πλαδαρή, η λεκάνη πιο μεγάλη και ναι… ίσως να μην αισθανθείτε ποτέ ξανά τόσο άνετα στα μικροσκοπικά σας μπικίνι. Με μερικές έξυπνες επιλογές ενδυμάτων και εσωρούχων θα τα καταφέρετε.
  11. Είναι δύσκολο να δουλεύει μία μαμά στο σπίτι. Μάλιστα, είναι πολύ πιο δύσκολο από το πλήρες ωράριο εργασίας. Πριν μείνετε έγκυος πιθανότατα να φθονούσατε τη συνάδελφο που έπαιρνε πολλούς μήνες άδεια και δούλευε από το σπίτι. Τώρα θα δείτε ότι δεν είναι και τόσο εύκολη κατάσταση. Με το μωρό να κλαίει, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του θηλασμού και της αλλαγής της πάνας, θα δείτε ότι δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθείτε στο project που περιμένει στον υπολογιστή. Πόσο μάλλον εάν έχετε ξενυχτίσει όλη τη νύχτα.
  12. Ακόμη και οι πιο απλές επιλογές γίνονται δύσκολες. Τι μάρκα μπιμπερό, καρότσι ή μάρσιπο, το μωρό σε sling όλη τη μέρα ή όχι; Τι κάθισμα αυτοκινήτου; Θα κοιμάται μαζί μας το μωρό ή όχι; Για άλλους, φαίνονται απλά. Για εσάς, μπορεί να μοιάζουν διλήμματα ζωής. Θυμηθείτε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για το μωρό είναι η αγάπη και η φροντίδα.
  13. Θα αργείτε συχνότερα στα ραντεβού. Απλούστατα γιατί οι απροσδόκητοι παράγοντες πολλαπλασιάζονται. Είναι, όμως, γνωστό σε όλους ότι τα μωρά καταστρέφουν τον προγραμματισμό, οπότε μην ανησυχείτε. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα παρεξηγηθούν.
  14. Θα δείτε με διαφορετικό μάτι τη δουλειά σας. Πλέον, δεν θα σας καθορίζει η καριέρα σας. Τουλάχιστον όχι όσο πριν. Ο ρόλος της μητέρας είναι σαρωτικός και αλλάζει τα πάντα.
  15. Θα αλλάξετε φιλίες. Δεν εννοούμε ότι θα ξεχάσετε τα πρόσωπα που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας. Γεγονός, όμως, είναι ότι θα αναζητήσετε τη συντροφιά και την παρέα άλλων μαμάδων. Ανθρώπων που νιώθουν καλύτερα τώρα τη φάση που περνάτε και που μπορούν να ακολουθήσουν τα ίδια χρονοδιαγράμματα με εσάς. Ποια εργαζόμενη φίλη σας άλλωστε, μπορεί να έρθει για βόλτα στο πάρκο στις 11 το πρωί;

Πηγή: iVillage.com