Η μετάβαση στο πλήρες γάλα

26 Σεπτεμβρίου 2015
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Η μετάβαση από το μητρικό γάλα στην φόρμουλα ήταν δύσκολη για εμάς, οπότε υποθέτω ότι δεν θα πρέπει να με εκπλήσσει που και για το γάλα δεν είναι καθόλου εύκολη.

Η κόρη μας έγινε ενός τον περασμένο μήνα και λίγο πριν από τα γενέθλιά της, αρχίσαμε να της δίνουμε   γάλα και λιγότερη φόρμουλα. Της αραίωνα το γάλα με νερό σε ένα ποτηράκι sippy, ή πρόσθετα λίγο γάλα στην φόρμουλα στο μπιμπερό της. Η μετάβαση πήγαινε καλά και εγώ σχεδίαζα να πάω κατευθείαν στο γάλα μόλις τελείωνε η φόρμουλα. Η κόρη μου από την άλλη πλευρά, είχε δικά της σχέδια.

Το βράδυ που της έδωσα το πρώτο μη-φόρμουλα-μπουκάλι, ήταν μακρύ. Δεν δεχόταν το μπιμπερό και μετά από λίγες ώρες που αρνιόταν να κοιμηθεί, κατέληξα να την κουνώ μέχρι να κλείσει τα μάτια της. Υπέθεσα ότι η οδοντοφυΐα ήταν ένας παράγοντας που συνεβαλε σ’αυτό και δεν θεώρησα το γάλα εντελώς υπεύθυνο. Δεδομένου ότι απέρριψε το μπιμπερό με τον ίδιο τρόπο κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι έπρεπε να βρω μια λύση. Δεν έχει σημασία πόσο πολύ αραιώνω το γάλα της, ή το θερμαίνω, δεν θα το πάρει. Κανονικά, δεν μου δημιουργεί προβλήματα με το φαγητό, αλλά όσο αφορά το γάλα, το έχει αποφασίσει.

Τι κάνετε αν το μικρό σας απορρίπτει το γάλα;

Πρώτα απ ‘όλα, δεν είναι ασυνήθιστο για ένα μικρό παιδί να απορρίψει το γάλα. Μπορεί να φαίνεται μη φυσιολογικό γιατί ο πολιτισμός μας διδάσκεται σε νεαρή ηλικία να πίνει γάλα, έτσι ώστε να μπορούμε να μεγαλώσουμε και να γίνουμε δυνατοί. Η αλήθεια είναι οτι υπάρχουν πολλά άλλα υγρά και τροφές που προσφέρουν τις ίδιες, αν όχι περισσότερες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Μην εκπλαγείτε εάν το παιδί σας πάρει λίγο χρόνο για να συνηθίσει σε αυτό το νέο πράγμα.

Επίσης, αν είστε στην μετάβαση από το μπουκάλι σε ένα ποτηράκι sippy και από την φόρμουλα στο γάλα, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι τόσο ευνοϊκό. Αυτό μπορεί να είναι πάρα πολύ με τη μία, και άν αρχίσετε πρώτα την μετάβαση στο γάλα και μετά στο ποτηράκι τότε θα είναι ευκολότερο. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να βιαστείτε, το παιδί σας θα προσαρμοστεί με το δικό του ρυθμό.

 

Φίλοι και οικογένεια συνέστησαν να ξεκινήσω με σοκολατούχο γάλα, αλλά δεν ήθελα την κόρη μου να συνηθίσει την σοκολάτα. Αγαπά ήδη τα γλυκά. Έπινε ήδη γάλα σόγιας, έτσι αποφάσισα να κάνω με αυτό μια δοκιμή. Δούλεψε, και έτσι οι δύο είμασταν σε θέση να κοιμηθούμε, αν και το στομάχι της έκανε περισσότερο θόρυβο από το συνηθισμένο. Σύμφωνα με το Parents.com, είναι απολύτως ασφαλές να δίνετε γάλα σόγιας, δεδομένου ότι προσφέρει τα ίδια βασικά θρεπτικά συστατικά, απλά λιγότερο λίπος. Λέγοντας αυτό, θα θέλετε να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας λαμβάνει άλλες πηγές πρωτεϊνών και ασβεστίου.

 

Αν θα δώσετε σόγια η παροχή άλλων πηγών βιταμινών και θρεπτικών ουσιών που το παιδί σας θα έπαιρνε από το γάλα είναι σημαντική. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να συνεχίσετε να προσφέρετε το γάλα, σε μια προσπάθεια να το συνηθίσει. Αν το παιδί σας αρνείται το γάλα, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε τα ακόλουθα για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλό δρόμο για υγιή ανάπτυξη:

 

1) Μπρόκολο – Σπουδαία πηγή ασβεστίου (σύμφωνα με την Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική) με ποσοστό απορρόφησης 50 τοις εκατό, ενώ το γάλα έχει ποσοστό απορρόφησης 32 τοις εκατό,.

 

2) Το φως του ήλιου – Είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D, είναι δωρεάν και φυσική!

 

3)Συμπληρώστε με άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα τη διατροφή του παιδιού – τυρί, γιαούρτι και κρέμα θα προωθήσει την υγιή ανάπτυξη σε δόντια και οστά.

Αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει αλλεργία στο πλήρες γάλα, μιλήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας. Το πλήρες γάλα δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες του μικρού παιδιού σας, καθώς πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του έχουν χαθεί μετά την παστερίωση. Θα υπάρξουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα δεν έχει σημασία οποιον δρόμο κι αν διαλέξετε, απλά φροντίστε να λειτουργεί καλύτερα για σας και το μωρό σας. Η Μαμά ξέρει καλύτερα!

 

Πώς ήταν η δική σας μετάβαση  στο πλήρες γάλα;

 

Πηγή