10 Διατροφικά τιπς για να κρατήσετε τα παιδιά σας υγιή

1 Ιουλίου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ως γονέας, έχετε το σημαντικό έργο της παροχής των παιδιών σας με το φαγητό που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή. Δεδομένου ότι έχετε τον έλεγχο της προμήθειας τροφίμων, μπορείτε να φέρετε υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι, αλλά εξαρτάται  τελικά από  το παιδί σας να αποφασίσει ποια να φάει, ή αν θα φάει  καθόλου. Ενώ μπορείτε να κατευθύνετε  το παιδί σας προς την υγιεινή διατροφή, μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε  με έναν έξυπνο τρόπο.

  1. Ξεκινήστε νωρίς. Εισάγετε νέες γεύσεις  τροφίμων, ειδικά πράσινα λαχανικά, με τη μορφή των παιδικών τροφών, όταν το παιδί σας είναι περίπου 6 μηνών. Εάν στο παιδί σας δεν φαίνεται να αρέσει η γεύση, δοκιμάστε ξανά σε λίγες ημέρες.
  2.  Συνεχίστε να προσφέρετε ένα υγιές τρόφιμο, ακόμα και αν το παιδί σας αρνείται να το φάει από την αρχή. Μπορεί να χρειαστεί να προσφέρετε  μια τροφή οκτώ έως 10 φορές, πριν το παιδί σας να την αποδεχθεί, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM). Συνεχίστε να προσφέρετε  απορριμένα  τρόφιμα, αλλά μην πιέζετε το παιδί σας να φάει, καθώς αυτό μπορεί να χτίσει τη δυσαρέσκεια προς το συγκεκριμένο τρόφιμο.
  3. Ξανασκεφτείτε το ποτό. Κάντε το νερό ή το γάλα τα ποτά της επιλογής κατά το γεύμα, και προσφέρετε  νερό όταν το παιδί σας διψάει. Ενώ οι χυμοί φρούτων παρέχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, περιέχουν επίσης πολλή ζάχαρη. Διδάσκοντας τα παιδιά να πίνουν νερό αντί για χυμό για να ξεδιψάσουν  τα βοηθάτε  να αποφύγουν την κατανάλωση περιττών  θερμίδων.
  4. Ακυρώστε την συνδρομή σας στο club  «καθαρού πιάτου.” Τα παιδιά γνωρίζουν φυσικά πότε να σταματήσουν  να τρώνε  επειδή γεννιούνται με την ικανότητα να καθορίσουν  πότε τα στομάχια τους είναι γεμάτα. Πολλοί γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να “καθαρίσουν  τα πιάτα τους” ως ένα  τρόπο  για να εξασφαλιστεί ότι παίρνουν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται. Συμμετέχοντας στο «κλαμπ καθαρού πιάτου” μπορεί να οδηγήσει σε μια δια βίου συνήθεια υπερφαγίας. Αντ ‘αυτού, διδάξετε  το παιδί σας να ακούει  τον τρόπο που το σώμα του ή της ανταποκρίνεται στην ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται.
  5. Προσφέρετε  υγιεινά σνακ. Τα σνακ παρέχουν την ενέργεια την οποία χρειάζονται τα παιδιά για να περάσουν τις πολυάσχολες τους μέρες. Αλλάξετε τα πατατάκια, τα γλυκά και μπισκότα των παιδιών σας με φρούτα, σταφίδες, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν ή γιαούρτι χωρίς ζάχαρη.
  6. Αποφύγετε περισπασμούς. Απενεργοποιήστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα smartphone την ώρα των σνακ και των γευμάτων. Αυτοί οι περισπασμοί μπορούν να κλέψουν  την προσοχή των παιδιών από την τροφή τους, και μπορεί  να χάνουν το ενδιαφέρον τους στο φαγητό, ή να τρώνε υπερβολικά  επειδή δεν δίνουν προσοχή στο αίσθημα πληρότητας στο στομάχι τους.
  7. Κόψτε ταχύτητα. Προσπαθήστε να αγνοήσετε το πολυάσχολο πρόγραμμά σας και να επιβραδύνετε  το ρυθμό των γευμάτων του παιδιού σας. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για το στομάχι να πει στον εγκέφαλο ότι είναι πλήρες. Αφήστε το πιάτο του παιδιού σας στο τραπέζι για λίγα λεπτά μετά που αυτό  φαίνεται να έχει χάσει το ενδιαφέρον, παρέχοντας αρκετό χρόνο στο παιδί σας να αισθανθεί  χορτάτο.
  8. Δώστε το καλό παράδειγμα. Τα μικρά παιδιά αγαπούν να μιμούνται τους γονείς και τα αδέλφια τους. Γίνετε πρότυπο με την κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων, τρώγοντας με τα μέλη της οικογένειας, σε ένα άνετο περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό που τρώτε.
  9. Αποφύγετε τα “βαζάκια  τροφίμων.” Τα παιδιά, ειδικά τα μικρά παιδιά, θέλουν   να διεκδικήσουν την εκκολαπτόμενη ανεξαρτησία τους με το να τρώνε ή να αρνούνται το φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε  να περιγράψετε τα περισσότερα νήπια ως «κακόφαγα», ειδικά εκείνα  που πηγαίνουν στα “βαζάκια τροφίμων”, όπου αυτά  αρνούνται όλα, εκτός από  ένα ή δύο τρόφιμα. Η προτίμηση στα βαζάκια τροφίμων  δεν θα διαρκέσει, ειδικά αν σερβίρετε  κάποια άλλα αγαπημένα φαγητά του παιδιού σας.
  10. Αλλάζετε  το μενού σας. Κρατήστε το ενδιαφέρον του παιδιού σας  – και της  υπόλοιπης  οικογένειάς σας – στην ώρα του γεύματος  τρώγοντας μια ποικιλία τροφίμων όλη την εβδομάδα. Συμπεριλάβετε  μια ποικιλία των καθιερωμένων αγαπημένων  φαγητών  και ένα ή δύο νέα τρόφιμα στο εβδομαδιαίο μενού σας.

Έχετε μεγάλο βαθμό ελέγχου στην παροχή τροφίμων στο σπίτι σας, και τεράστια επιρροή στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών σας. Ενσταλάξετε καλές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά ενόσω είναι μικρά, και κατά πάσα πιθανότητα θα τις διατηρήσουν στην ενήλικη ζωή τους.

Πηγή

Image Pixabay.com