Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΩΤΟΥ

20 Αυγούστου 2015
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Θέλετε να νοιώσετε λιγότερες ενοχές όταν τρώτε ή όταν αγοράζετε στα παιδιά σας παγωτό; Το πιο κάτω άρθρο του διαιτολόγου/διατροφολόγου Πάνου Πλατρίτη σίγουρα θα σας κάνει να νοιώσετε καλύτερα

“Το παγωτό δεν είναι ένα «άχρηστο» γλυκό. Περιλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του γάλακτος που περιέχει, ασβέστιο σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, απλούς υδατάνθρακες εκ των οποίων κυρίως την ζάχαρη, λιπαρά, φώσφορο και βιταμίνες A, B1, B2, B12 και D.

 

Το παγωτό είναι μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές παγίδες του καλοκαιριού. Όμως, ταυτόχρονα αποτελεί και μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις που έχουμε για να δροσιστούμε και να γλυκαθούμε μέσα στον καύσωνα.

 

Η θερμιδική αξία του παγωτού κυμαίνεται μεταξύ 80 και 350 θερμίδων τα 100 γραμ. ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Η παγίδα στο να οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα κρύβεται στις γεύσεις που επιλέγουμε αλλά και στα πρόσθετα όπως π.χ. κομμάτια ή σιρόπι σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπι καραμέλας και κομμάτια φρούτων.

 

Το παγωτό καλύπτει το :

5%-10% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια (100-250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια παγωτού),

 

το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε υδατάνθρακες (20-25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια παγωτού),

το 5%-10% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνες,

10%-15% των αναγκών μας σε λίπη,

35%-40% των ημερήσιων αναγκών μας σε φώσφορο και ασβέστιο,

10%-15% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη A,

20% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη B12

 

 

Η καλύτερη επιλογή των light παγωτών είναι αυτή που στη συσκευασία τους αναγράφεται 0% περιεκτικότητά σε ζάχαρη 0% σε λιπαρά.”

Πηγή Πάνος Πλατρίτης

Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Τηλ: 70009024 Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα