Συνάντηση μαμάς και δασκάλας. Να ρωτήσω τι;

2 Νοεμβρίου 2018
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Πριν λίγες μέρες είχαμε στο σχολείο μας την καθιερωμένη βραδιά γνωριμίας των γονέων με τους δασκάλους των παιδιών μας. Κρασάκι, τσιμπηματάκια και πολλά χαμόγελα.

Αρκετοί γονείς είχαμε πάει. Κάποιους δασκάλους τους γνωρίζαμε και κάποιους όχι. Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι σκαλώσαμε στο γνωστό: “Γεια σας, είμαι η μαμά/ο μπαμπάς του τάδε μαθητή, της τάδε μαθήτριας και μετά χαμόγελο.

Οι δάσκαλοι πιο έμπειροι φυσικά από τους γονείς είπαν ότι έπρεπε να πουν. Όμως γιατί να μην πηγαίναμε λίγο προετοιμασμένοι, και τι θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε;

Σύμφωνα με το www.tlife.gr οι πέντε βασικές ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να “σταθείς” στην επόμενη συνάντηση γονέων και εκπαιδευτικών είναι οι εξής:

“Ποια είναι τα ‘δυνατά σημεία’ του παιδιού;”
Με αυτή την ερώτηση καταφέρνεις να εστιάσεις το ενδιαφέρον του δασκάλου στο παιδί σου, αποφεύγοντας απαντήσεις-κονσέρβα από τις οποίες δεν μαθαίνεις τίποτα. Επιπλέον, μιας και η συμπεριφορά του μικρού στο σχολείο μπορεί να απέχει από εκείνη που έχει στο σπίτι, με αυτό τον τρόπο θα μάθεις ποιες είναι οι κλίσεις του, ώστε να τους δώσεις έμφαση και εκτός σχολείου!

“Πείτε μου ένα πεδίο στο οποίο το παιδί μου χρειάζεται βελτίωση”
Είναι πολύ πιθανό αρκετοί τομείς να χρειάζονται μια μικρή υποβοήθηση, αλλά καλό είναι να πάρετε τα πράγματα με την σειρά και να εστιάζετε σε ένα πεδίο κάθε φορά. Ζήτησε, λοιπόν, κάτι συγκεκριμένο στο οποίο “χωρούν” διορθώσεις, ώστε να καταφέρεις να του δώσεις σημασία και εκτός σχολείου. Αυτή η ερώτηση μπορεί να ανανεώνεται αρκετές φορές μέσα στο χρόνο, ώστε το παιδί να αναπτύσσει τις δεξιότητές του με την σειρά και εστιασμένα.

“Με ποιο τρόπο συνεισφέρει το παιδί μου στην τάξη;”
Να μια ερώτηση που θα σου δείξει την διαφορετική συμπεριφορά που μπορεί να έχει το μικρό σου στο σχολείο. Επιπλέον, μέσα από αυτή την οπτική θα αντιληφθείς τόσο την εικόνα που έχει ο δάσκαλος για το παιδί, όσο και εκείνη που έχουν οι συμμαθητές του. Κάπως έτσι, θα ανακαλύψεις τις αρετές ή και τις αδυναμίες του, βοηθώντας το να ξεπεράσει εμπόδια ή να αναπτύξει συμπεριφορές που αργότερα θα το βοηθήσουν, καθώς μεγαλώνει, στον τομέα της κοινωνικοποίησής του!

“Με ποιο συμμαθητή του ‘δουλεύει’ καλύτερα το παιδί μου;”
Αυτή η ερώτηση συνδυάζει το ακαδημαϊκό πεδίο με την κοινωνικότητα του παιδιού και είναι ιδιαιτέρως βοηθητική, αφού θα έχεις μια συνολική εικόνα για τις σχολικές επιδόσεις σε συνδυασμό με άλλους, αλλά και για τις ικανότητες συνεργασίας που επιδεικνύει. Έτσι θα επιτύχεις και ένα καλύτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον, αφού θα δώσεις έμφαση σε ό,τι χρειάζεται.

“Έχετε κάποια ανησυχία για το παιδί μου;”
Με αυτή την ερώτηση θα ανακαλύψεις αν υπάρχει κάποιο στοιχείο της προσωπικότητάς του που μπορεί να μην είχες αντιληφθεί, τόσο σε μαθησιακό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι μια αρκετά κοινή, αλλά αναγκαίο να γίνεται συχνά, ερώτηση που πάντα θα σε βοηθά να διαχειριστείς το μικρό σου.

image canva.com