Ρωτάτε Απαντάμε 9

4 Μαρτίου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ερώτηση από τον μπαμπά Κ.Τ.

Η κόρη μας δε μιλάει καθαρά και είναι τεσσάρων ετών. Πρέπει να ανησυχούμε;

 

Απάντηση:

Καταρχήν να σιγουρευτείτε ότι το παιδάκι σας ακούει καλά, δεν έχει δηλαδή πρόβλημα στην ακοή. Στη συνέχεια δοκιμάστε να κάνετε μεγάλες συζητήσεις με την κόρη σας, ακόμα κι αν είστε ο μόνος που καταλαβαίνετε τι λέει. Απαντάτε χωρίς μωρουδίστικες λέξεις, διδάξτε νέες και πολυσύλλαβες λέξεις για ανάπτυξη λεξιλογίου και πρακτική εξάσκηση μέσα από παιχνίδι. Για παράδειγμα βρείτε ένα αντικείμενο που την ενδιαφέρει και αναπτύξτε ορολογία στις συζητήσεις σας – ας πούμε αν την ενδιαφέρουν τα άλογα μερικές πολυσύλλαβες και νέες λέξεις/φράσεις μπορούν να είναι «τροχήλατο κάρο», «ιπποτροφείο», «σπονδυλική στήλη», «γρήγορος καλπασμός» κ.α. Προσωπικά το αγαπημένο μου θέμα είναι οι δεινόσαυροι – οι ονομασίες τους μοιάζουν ανεξάντλητες! Σε κάθε ερώτηση εξηγήστε αναλυτικά και μετά κάντε παιχνίδι με την προφορά: Πείτε τις λέξεις σαν Άγγλοι, σα Γάλλοι ή σαν Κινέζοι. Μείνετε ψύχραιμος μέσα από τη δράση αυτή και να μην μεταδίδετε το άγχος σας. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό, όμως, μην επιτρέψετε το επίπεδο μιας ικανότητας να είναι τόσο χαμηλό ώστε να δημιουργεί δυσκολία ένταξης, φροντίστε εγκαίρως να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

 

Ερώτηση από τη μαμά Ε.Τ.

Η μικρή καθημερινά με ξυπνούσε το βράδυ, ήθελε να έρχεται κοντά μου να κοιμηθεί. Λίγες μέρες τώρα, αφού δεν με ξύπνησε δυο τρεις φορές το παιζε περήφανη και ξαφνικά ξεκίνησε να βρέχει το κρεβάτι για να έχει δικαιολογία να με ξυπνήσει και πάλι. Απόψε έγινε δυο φορές. Τι συμβαίνει;

 

Απάντηση:

Η κορούλα σας θέλει πολύ να σας αφήσει να κοιμηθείτε. Κάτι την άγχωσε ή τη φόβισε και ξεκίνησε μια παλιά αντίδραση πάνω που είχε πετύχει το στόχο της. Η φάση αυτή είναι κρίσιμη για τα παιδιά, γιατί αποζητούν από εσάς σιγουριά και ασφάλεια. Πολλοί γονείς θεωρούν ότι αυτό είναι ένα κόλπο χειρισμού. Δεν λέω ότι αυτό αποκλείεται, ωστόσο το σύνηθες είναι ότι ο κάποιος φόβος – για το σκοτάδι ίσως; – να είναι ένας καλός λόγος να μη θέλει ένα παιδί να σηκωθεί και έπειτα να βρέχει το κρεβάτι. Άλλος ένας λόγος είναι αν κάνει κρύο στο δωμάτιο. Φροντίστε τις λεπτομέρειες και κάντε κατανοητό σε εκείνη, με όποιο τρόπο μπορείτε, τη βεβαιότητα ότι η μαμά και ο μπαμπάς την αγαπούν και θα είναι παρόντες οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί. Μην της λέτε να μη σας ξυπνάει, αντιθέτως πείτε της ότι αν θέλει να πάει τουαλέτα να σας ξυπνήσει οπωσδήποτε για να πάτε παρέα ως εκεί. Βάλτε μικρά φωτάκια στο δωμάτιο της, στο μπάνιο και στους διαδρόμους. Μάθετε ακριβώς τι την φοβίζει και αρχίστε να το συζητάτε. Το ενδιαφέρον σας θα δυναμώσει τη θέλησή της να τα καταφέρει.

 

Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας στο info@joyfulkid.com

katerina2Η Κατερίνα Σοπίδη έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός και εργάζεται ως εγγαστρίμυθος κουκλοπαίκτρια σχεδιάζοντας πρωτότυπες κούκλες και παίζοντας παραστάσεις σε μικρούς και μεγάλους. Έχει δουλέψει με παιδιά όλων των ηλικιών ως δασκάλα δημιουργικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως παιδαγωγικό εργαλείο.

 

Οι απαντήσεις στη στήλη αυτή δεν υποκαθιστούν τη συμβουλή ειδικού. Η Κατερίνα Σοπίδη και το Joyful Kid δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη σοβαρότητα των προβλημάτων που φέρνουν οι αναγνώστες, αλλά ούτε και για την εφαρμογή ή τα αποτελέσματα της όποιας λύσης επιλέξουν οι γονείς