Ρωτάτε απαντάμε 20

20 Μαΐου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ερώτηση από τη μαμά Π.Κ.

Μπορεί το παιχνίδι στη μελέτη να βοηθήσει; Τι πρέπει να κάνουμε;

 

Απάντηση:

Φυσικά, αυτός είναι και ο ιδανικότερος τρόπος. Το παιχνίδι θα βοηθήσει ακόμα και εσάς που στηρίζετε το παιδί την ώρα μελέτης. Ο χρόνος θα περνάει πιο ευχάριστα. Καλό είναι ο χώρος μελέτης να είναι διακοσμημένος από το παιδί. Καλή ιδέα είναι επίσης το μάθημα να μην είναι στατικό. Για περισσότερη κίνηση βάλτε το παιδί να καθίσει πάνω σε μια μπάλα γυμναστικής όσο μαθαίνει ανάγνωση ή μάθετε την προπαίδεια με ταυτόχρονο χοροπηδητό. Μια ωραία ιδέα για την ορθογραφία είναι να κάνετε κλήρωση λέξεων! Πάρτε ένα βάζο που κλείνει με καπάκι και κάθε λέξη που το παιδί γράφει λάθος ρίχνετέ την εκεί σα λαχνό: κάντε το παιχνίδι και τραβάτε λέξεις ως επιβράβευση σε κάτι καλό που κάνει το παιδί. Είναι ένα παιχνίδι γνώσεων, αν το παιδί τη γράψει σωστά τότε νικάει και λιγοστεύουν οι λέξεις στο βάζο – αν τη γράψει λάθος την ξαναρίχνετε στο βάζο. Βάλτε και εσείς φαντασία, θα βρείτε λύσεις.

 

Ερώτηση από τον μπαμπά Χ.Μ.

Το κοριτσάκι μας είναι πολύ έξυπνο. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι ότι κάθε παιχνίδι το κρατά στα χέρια της μόνο λίγα δευτερόλεπτα και μετά το πετάει. Κοντεύει 2 χρονών.

 

Απάντηση:

Μην ανησυχείτε. Το βασικότερο όλων είναι αυτό, όπως επίσης και το να μην μεταδίδετε αρνητικά συναισθήματα σχετικά με το ζήτημα. Η πιο συνήθης αφορμή για την καλή εξέλιξη ενός παιδιού είναι η εμπιστοσύνη που του δείχνετε. Πιστέψτε σε εκείνο και στις δυνατότητές του και βοηθήστε το χωρίς άγχος. Είναι σε μια ηλικία εξερεύνησης και αυτό που κάνει ίσως το εξυπηρετεί για να μάθει γρήγορα περισσότερα πράγματα. Κάποια στιγμή θα σταματήσει να αλλάζει εικόνες και θα σταθεί να επεξεργαστεί κάτι που θα του κάνει εντύπωση. Αν θέλετε να έχετε ενεργό ρόλο στην πρόοδό του στο συγκεκριμένο ζήτημα κάντε αστειάκια ή μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από ένα παιχνίδι που θα το πέταγε.

katerina2Η Κατερίνα Σοπίδη έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός και εργάζεται ως εγγαστρίμυθος κουκλοπαίκτρια σχεδιάζοντας πρωτότυπες κούκλες και παίζοντας παραστάσεις σε μικρούς και μεγάλους. Έχει δουλέψει με παιδιά όλων των ηλικιών ως δασκάλα δημιουργικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως παιδαγωγικό εργαλείο.

Οι απαντήσεις στη στήλη αυτή δεν υποκαθιστούν τη συμβουλή ειδικού. Η Κατερίνα Σοπίδη και το Joyful Kid δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη σοβαρότητα των προβλημάτων που φέρνουν οι αναγνώστες, αλλά ούτε και για την εφαρμογή ή τα αποτελέσματα της όποιας λύσης επιλέξουν οι γονείς
Tags: , , ,