Ρωτάτε απαντάμε 12

25 Μαρτίου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ερώτηση από τη μαμά Μ.Ι.

Δε θέλουμε τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση. Είναι καλύτερα να απασχολήσουμε κάποιον παιδαγωγό για δημιουργική απασχόληση ή να ζητήσουμε βοήθεια από τη γιαγιά;

Απάντηση:

Αν τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να απασχοληθούν από τη μαμά και τον μπαμπά τους τότε έρχεται η ώρα να βρεθεί ένα τρίτο πρόσωπο για μερικές ώρες που θα αναλάβει να γεμίσει αυτό το κενό. Για κάποιους είναι πολυτέλεια όμως η τηλεόραση, ο υπολογιστής, το τάμπλετ ή το κινητό απορρίπτονται από το πρόγραμμα, ειδικά αν επιθυμείτε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Ένας παιδαγωγός μπορεί να είναι μια καλή λύση γιατί μπορεί να αποφορτίσει την καθημερινότητα, τα παιδιά θα ξοδέψουν την ενέργειά τους εποικοδομητικά και επίσης ένα μη συγγενικό πρόσωπο πάντα λειτουργεί θετικά ως προς τον επαναπροσδιορισμό των κανόνων συμπεριφοράς. Η βοήθεια των γιαγιάδων από την άλλη προσφέρει μια ευκαιρία για ανάπτυξη του συναισθηματικού δεσμού με τα εγγόνια. Η κοινωνικοποίηση, άλλωστε, είναι ένα μάθημα που ξεκινάει να διδάσκεται από τον στενό συγγενικό κύκλο. Πριν από όλα να επιδιώκετε τα παιδιά σας να βιώνουν ποιοτικό χρόνο με όσους συναναστρέφονται. Στο τέλος η επιλογή είναι δική σας.

 

Ερώτηση από τον μπαμπά Θ.Σ.

Νιώθω απογοητευμένος. Τι πρέπει να κάνω για να με ακούνε τα παιδιά μου;

 

Απάντηση:

Δεν γνωρίζω τι ηλικία έχουν τα παιδιά σας, αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως κανένα παιδί δεν γεννήθηκε με διάθεση να «μην ακούει». Όλα τα παιδιά του κόσμου θέλουν να νιώθουν αποδεκτά και να απολαμβάνουν την αγάπη των γονιών τους. Μήπως τα παιδιά σας δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μαζί σας; Έχετε σκεφτεί μήπως είστε για εκείνα ένας μπαμπάς που «δεν ακούει»; Είμαι σίγουρη ότι θα βρεθεί μια λύση αν αλλάξετε τη βασική σας συνθήκη: το θέμα συζήτησης. Μην ψάχνετε ποιος φταίει. Αντί να συζητάτε τι συνέβη στο παρελθόν κάντε μια νέα αρχή δείχνοντας εμπιστοσύνη στα παιδιά σας. Εκείνα θα νιώσουν την αγκαλιά που θα ανοίξετε για εκείνα και θα δώσουν κάτι καλύτερο από ό, τι δίνουν τώρα.

katerina2Η Κατερίνα Σοπίδη έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός και εργάζεται ως εγγαστρίμυθος κουκλοπαίκτρια σχεδιάζοντας πρωτότυπες κούκλες και παίζοντας παραστάσεις σε μικρούς και μεγάλους. Έχει δουλέψει με παιδιά όλων των ηλικιών ως δασκάλα δημιουργικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως παιδαγωγικό εργαλείο.

Οι απαντήσεις στη στήλη αυτή δεν υποκαθιστούν τη συμβουλή ειδικού. Η Κατερίνα Σοπίδη και το Joyful Kid δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη σοβαρότητα των προβλημάτων που φέρνουν οι αναγνώστες, αλλά ούτε και για την εφαρμογή ή τα αποτελέσματα της όποιας λύσης επιλέξουν οι γονείς