Πότε αλλάζουν τα παιδικά δόντια;

29 Οκτωβρίου 2015
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αργήσαμε λίγο σε σύγκριση με τους φίλους. Το περίμενε με ανυπομονησία. Και το δοντάκι άρχισε να κουνιέται.

Για μέρες το κουνούσε. Φοβόταν να το βγάλει, αλλά δεν άφησε ούτε εμάς να το τραβήξουμε. Ετσι προχτες, αποφάσισα επιτέλους ότι θα φανώ γενναία και θα το τραβήξω. Του λέω «κούνα να το δω», βάζει το χέρι………..δοντάκι δεν…..

Ο μπαμπας το είχε πάρει χαμπάρι λιγο πριν, αλλά επειδή περίμενε την αντίδραση δεν είπε τίποτα. Και αρχίζει το κλάμαααααααααααααααα. Προφανώς το κατάπιε, γιατί να πέσει έξω από το στόμα από μόνο του οι πιθανότητες λίγες.

Και σαν πονηρή μάνα……μπήκα στο μυαλό του…..να σκεφτώ γιατί κλαίει….. «καλέ μην κλαις, η νεράιδα πάλι θα σου φέρει νόμισμα κάτω από το μαξιλάρι». Κι αυτό ήταν, το κλάμα σταμάτησε, φυσικά μετά από παράκληση να ψάξουμε να το βρούμε αργότερα στην τουαλέτα, μπας και η νεράιδα αποφασίσει ότι χωρίς δόντι, δεν θα αφήσει και φλουρί.

Τα παιδιά αρχίζουν να χάνουν τα παιδικά τους δόντια και να τα αλλάζουν με μόνιμα λίγο μετά τη συμπλήρωση των 6 χρόνων και η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν γίνουν 12-13 χρόνων.

Τα νεογιλά δόντια πέφτουν ακολουθώντας συνήθως ένα παρόμοιο πρότυπο με αυτό με το οποίο ανέτειλαν στο στόμα. Οι κάτω κεντρικοί τομείς (τα 2 δόντια στο κέντρο) είναι κανονικά τα πρώτα που πέφτουν, ακολουθούμενα από τους υπόλοιπους τομείς, κατόπιν τους πρώτους γομφίους, έπειτα τους κυνόδοντες, και τέλος τους δεύτερους νεογιλούς γομφίους που είναι συνήθως τα παιδικά δόντια που πέφτουν τελευταία. Η απόπτωση των νεογιλών συμβαίνει συνήθως σε συμμετρικά ζεύγη (όπως και η ανατολή τους), με τα ίδια δόντια της κάθε γνάθου και στις 2 πλευρές της να πέφτουν περίπου στην ίδια χρονική περίοδο.

Οι γνάθοι στην ηλικία αυτή έχουν ήδη μεγαλώσει ικανοποιητικά για να προσφέρουν τον απαραίτητο χώρο για τα μεγαλύτερου μεγέθους ενήλικα δόντια. Κανονικά η διαδικασία της απόπτωσης των νεογιλών δοντιών προχωρά, όταν το αντίστοιχο μόνιμο που θα το αντικαταστήσει έχει συμπληρώσει την ανάπτυξη του και είναι έτοιμο να ανατείλει. Τα νεογιλά πρέπει λοιπόν να πέσουν για να απελευθερώσουν το χώρο και να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά τα μόνιμα.

Για την περίοδο που ξεκινά από την ανατολή του πρώτου μόνιμου δοντιού μέχρι να πέσει και ο τελευταίος νεογιλός, το παιδί έχει τον λεγόμενο ‘μεικτό φραγμό’ με δόντια και των δύο τύπων. Με την απώλεια του τελευταίου μόνιμου γομφίου το παιδί αποκτά πλέον τον ‘μόνιμο φραγμό’.

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει το στατιστικά αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα απόπτωσης των νεογιλών, ώστε να γνωρίζουμε πότε περίπου κάθε ένα παιδικό δόντι αναμένεται να πέσει φυσιολογικά:

Τύπος Δοντιού            Ηλικία απόπτωσης νεογιλών δοντιών

Κεντρικοί Τομείς              6 – 7 ετών

Πλευρικοί Τομείς             7 – 8 ετών

Κυνόδοντες                       9 – 12 ετών

Πρώτοι Γομφίοι                9 – 11 ετών

Δεύτεροι Γομφίοι            10 – 12 ετών

Μετά το πρώτο δόντι, πιστεύω όλα τα μικρά γίνονται αυθεντίες στο να βγάζουν τα δοντάκια τους. Το νου σας λοιπόν στο πρώτο δόντι, κι αν δεν τον έχετε….καλή σας όρεξη.

Πηγή