Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις πρώτες μέρες του Θηλασμού

28 Ιουνίου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ο θηλασμός είναι τόσο επιστήμη όσο και τέχνη, επιβαρημένη  με αντικρουόμενες συμβουλές από την οικογένεια, τους φίλους, τους επαγγελματίες υγείας, ακόμα και αγνώστους. Έτσι τι μπορεί μια μαμά να κάνει σε εκείνες τις πρώτες ημέρες  στο νοσοκομείο για να κάνει μια καλή αρχή με  το θηλασμό;

  1. SKIN TO SKIN

Το στήθος της μαμάς είναι σπίτι για το μωρό. Τα νεογνά γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν όταν τα τοποθετήσετε κοιλιά με κοιλιά με τη μητέρα τους. Οι εγκέφαλοί τους είναι προγραμματισμένοι  να αναγνωρίζουν την θηλή, και έχουν το  αντανακλαστικό να συρθούν για να φτάσουν  εκεί. Μπορεί να πάρει ένα νεογέννητο, κατά μέσο όρο, 50-60 λεπτά συνεχούς χρόνου με τη μητέρα μέχρι να πιαστεί από το στήθος μετά τον τοκετό, έτσι να είστε υπομονετικές. Το μωρό σας θα είναι ξύπνιο  για 2-3 ώρες, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να θηλάσει  και για το δέσιμο να συμβεί, και οι  νοσοκομειακές  ρουτίνες μπορεί να καθυστερήσουν  έως ότου ο  πρώτος  θηλασμός έχει τελειώσει.

  1. ΥΠΝΟΣ

Είναι δελεαστικό να καλέσετε  την οικογένεια και τους φίλους σας να έρθουν να δουν το μωρό στο νοσοκομείο το συντομότερο που αυτό έχει φτάσει, αλλά να θυμάστε, εσείς, ο σύντροφός σας, και το μωρό σας έχετε  περάσει από μια εξαντλητική εμπειρία! Δεν θα υπάρξει πολύς χρόνος για να καλύψετε  τη διαφορά σε χαμένο  ύπνο, έτσι δώστε  στον εαυτό σας το δώρο της ξεκούρασης κάθε φορά που θα έχετε την ευκαιρία,  ώστε να είστε στα καλύτερα  σας για να φροντίσετε   για το μωρό σας κατά τις ώρες που θα είναι ξύπνιο.

  1. ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ

 

Ίσως έχετε ακούσει ότι τα μωρά που θηλάζουν πρέπει να τρώνε 8-12 φορές την ημέρα. Στην πραγματικότητα, τα νεογέννητα που θηλάζουν  πρέπει να τρώνε όποτε το ζητήσουν – πράγμα που σημαίνει οποιαδήποτε στιγμή που σας δείχνουν  συνθήματα για σύτιση, συμπεριλαμβανομένων φωνών, να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους και να κλαίνε. Τις πρώτες μία δύο μέρες, τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταβλητά  στο πόσο συχνά θέλουν να φάνε. Ιδιαίτερα αν είχατε ένα πολύωρο τοκετό, το μωρό σας μπορεί να έχει  υπνηλία και μπορεί να θηλάσει μόνο 7-8  φορές την ημέρα, αλλά 7-8 καλά γεύματα   είναι συχνά καλύτερα από 8-12 μέτρια ή φτωχά γεύματα για τα οποία ένα μωρό δεν είναι πραγματικά ξύπνιο . Άλλα μωρά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα όταν δεν είναι στο στήθος κατά τις πρώτες ημέρες και μπορεί να είναι ικανοποιημένα όταν περνούν  το σύνολο της ημέρας ξεκινώντας και σταματώντας τον θηλασμό. Και οι δύο αυτές παραλλαγές είναι κανονικές. Εμπιστευθείτε το μωρό σας.

  1. ΞΕΡΕΤΕ τι είναι φυσιολογικό

 

Τα μωρά που θηλάζουν χάνουν σχεδόν πάντα κάποιο βάρος κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του θηλασμού. 5-7% απώλεια βάρους είναι ο μέσος  όρος, και έως 10% (ή μερικές φορές ακόμη περισσότερο) είναι φυσιολογικό. Τα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν βάλει ορρό  κατά τη διάρκεια του τοκετού  τείνουν να χάσουν περισσότερο βάρος, έτσι κρατώντας αυτό  στο μυαλό είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την υγεία του μωρού σας στο νοσοκομείο. Είναι επίσης απόλυτα φυσιολογικό για τα μωρά να έχουν τάισμα που διαρκεί  δύο λεπτά ή 60 λεπτά, για ένα νεογέννητο να θέλει να θηλάσει σχεδόν αμέσως μετά που τελείωσε και να θέλει  να είναι κοντά σε σας ή το σύντροφό σας όλη την ημέρα και τη νύχτα. Να θυμάστε ότι το μόνο που  έχει γνωρίσει το μωρό σας μέχρι αυτό το σημείο είναι η ζεστασιά, την απαλότητα, τη φωνή σας και τη παλλόμενη καρδιά σας. Γνωρίζουμε αν το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα με βάση τις  μετρήσεις της πάνας.

  1. Περιμένετε το δεύτερο βράδυ

 

Το μικρό σας κοιμάται γλυκά κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών και σκέφτεστε, “Πω πω, φανήκαμε τυχεροί  με αυτό το μωρό!” Ξαφνικά, η δεύτερη νύχτα μετά τη γέννηση είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Από τη στιγμή που βάζετε το μωρό κάτω, ξυπνά. Το  νεογέννητο σας θέλει να θηλάζει συνεχώς, αλλά ποτέ δεν φαίνεται ικανοποιημένο στο στήθος. Το πρωτόγαλα στο στήθος σας κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει ωριμάσει σε  γάλα ακόμα, και αναρωτιέστε εάν το μωρό σας παίρνει αρκετό. Απρογραμμάτιστη συμπλήρωση τείνει να συμβεί αμέσως μετά από αυτήν την δεύτερη νύχτα, επειδή συμπίπτει με το χαμηλότερο βάρος του μωρού (υψηλότερη απώλεια βάρους) και οι μητέρες ερμηνεύουν τη συμπεριφορά του μωρού τους, σε πείνα. Ηρεμήστε, το μωρό σας απλά θέλει να είναι κοντά σας. Αφήστε το μωρό σας να αποκοιμηθεί στο στήθος, απαλά αποσπάστε το με το μικρό σας δαχτυλάκι από τη θηλή, παραλείψτε το ρέψιμο, και στη συνέχεια αφήστε το μωρό να χρησιμοποιήσει το στήθος σας, όπως ένα μαξιλάρι, μέχρι αυτό να πέσει σε ένα βαθύτερο ύπνο – στη συνέχεια, προσπαθήστε να βάλετε το μωρό κάτω.

Πηγή www.thechicagodoulas.com

Tags: