Οι πέντε τρόποι με τους οποίους το μωράκι σας δείχνει ότι σας αγαπάει

10 Νοεμβρίου 2015
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Καθώς κουβαλούσες το μωρό σου στην κοιλιά σου, ονειρεύτηκες μια άμεση σύνδεση ανάμεσα σας, όπως ακριβώς και την ελαφριά εστιασμένη τηλεοπτική διαφήμιση. Θα γνώριζε αμέσως ότι είσαι η μητέρα του, αυτή που θα το προστατεύσει και θα το αγαπά για πάντα, και θα σε αγαπά κι αυτό. Θα είσαι το ΄σπεσιαλ΄ πρόσωπο του, το ένα που θα αγαπά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή τη στιγμή, όμως, μπορεί να μην αισθάνεσαι ακριβώς έτσι. Φυσικά και θα το αγαπήσεις και θα αισθάνεσαι απόλυτα υπεύθυνη γι ‘αυτό, αλλά δεν είναι σαν τις διαφημίσεις. Νιώθεις σαν ζόμπι, λαχτάρας ύπνο, και σου φαίνεται περισσότερο σαν ένα μικροσκοπικό μηχάνημα που ολημέρα κάνει κακά, που κλαίει και φωναζει και τρώει ασταμάτητα. Το μόνο που θέλεις είναι κάποια σχόλια που θα λένε ότι οι ατελείωτες ώρες γαλούχησης σου θα κάνουν πραγματικά τη διαφορά.

Αλλά ναι, η φροντίδα σου βοηθά το μωρό σου να αναπτυχθεί. Βοηθάει την αγάπη να μεγαλώνει ανάμεσα σε εσάς, και καθώς ο δεσμός αυτός μεγαλώνει, θα σου δείξει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο πως είσαι το πιο σημαντικό πρόσωπο στον κόσμο του.

Σε γνωρίζει

Ακόμα και τα νεογέννητα αναγνωρίζουν και προτιμούν τη μυρωδιά της μητέρας τους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα νεογέννητα μόλις μία ημέρα, μετά τη γέννησή τους, προτίμησαν (και γύρισαν το κεφάλι τους προς) ένα επίθεμα στήθους που φορέθηκε από τη δική τους μητέρα από ένα αχρησιμοποίητο επίθεμα ή από ένα που φορέθηκε από μια άλλη θηλάζουσα γυναίκα.

Το μωρό σου ξέρει, επίσης, ότι είσαι ο εμπειρογνώμονας για ό, τι χρειάζεται, και αισθάνεται ασφαλής μαζί σου. Με το να συντονίζεσαι και να προσπαθείς να μάθεις τη λεπτή γλώσσα του σώματος του μωρού σου, θα το κάνεις να αισθανεται ότι το καταλαβαίνεις». Χωρίς να είσαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου – δεν χρειάζεται να είσαι τέλεια – ρώτησε τον εαυτό σου: «Τι είναι αυτό που το μωρό μου προσπαθεί να μου πει;» Εάν δεν είσαι απολύτως σίγουρη, παρακολούθησε πώς το μωρό σου ανταποκρίνεται όταν προσπαθείς να καλύψεις τις ανάγκες του, και ρώτησε τον εαυτό σου ερωτήσεις όπως: «Μήπως αρέσει στο μωρό μου να το κρατω με αυτόν τον τρόπο;» «Ηρεμεί όταν ακολουθώ αυτή τη ρουτίνα;» «Πώς μπορώ να ξέρω τι θέλει;» Σύντομα θα ξέρεις τις πιο ανεπαίσθητες νύξεις που αφήνουν τους ξένους εντελώς προβληματισμένους.

Δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του από πάνω σου

Ακόμη και ένα νεογέννητο θα κοιτάξει το πρόσωπό σου και θα αντιγράψει τις εκφράσεις του προσώπου σου (δοκίμασε να σπρώξεις τη γλώσσα σου έξω και παρακολούθησε το να αντιγράφει). Σύντομα θα «φλερτάρει» – ατενίζοντας, κοιτάζοντας μακριά, δίνοντάς σου μικροσκοπικά χαμόγελα. Μέχρι τη στιγμή που είναι λίγων μηνών, θα σε κοιτάζει ασταμάτητα και θα παίζει ανόητα παιχνίδια.

Αυτό το πρόσωπο με πρόσωπο και το παιχνίδι βοηθάει το μωρό να αναπτύξει σημαντικά τις συνδέσεις του εγκεφάλου, εξηγεί η Margot Sunderland, Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Κέντρου Παιδικής Ψυχικής Υγείας στο Λονδίνο. «Συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο ανάμεσα σε εσένα και το μωρό σου με επακόλουθο την απελευθέρωση των καλύτερων ορμονικών επιπέδων στον εγκέφαλο του παιδιού θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη μονοπατιών στον εγκέφαλο που θα ενθαρρύνουν την κοινωνική νοημοσύνη, την ικανότητα να διαμορφώσει σχέσεις,” λέει, η κα Σάντερλαντ. «Η ικανότητα να«ρίξει φως στο πρόσωπο σου» βάζει τις βάσεις για να αισθανθεί τον τον εαυτό του ως όμορφο και αξιαγάπητο.”

Σου χαμογελάει

Μην πιστεύεις όλα τους αρνητικούς ανθρώπους που σου λένε ότι δεν είναι τίποτα, νέα έρευνα δείχνει ότι τα πρώιμα ανόητα χαμόγελα του μωρού σου μπορεί να είναι οι προσπάθειές του στην αντιγραφή εκφράσεων του προσώπου σου, και είναι πιθανόν η αρχή της καλωδίωσης του μικροσκοπικού εγκεφάλου του ώστε να είναι έτοιμο για περισσότερα σκόπιμα χαμόγελα.

Κάπου μεταξύ έξι και οκτώ εβδομάδων το μωρό σου θα αρχίσει αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «κοινωνικό χαμόγελο». Μέχρι τότε αρχίζει να μαθαίνει τη σχέση ανάμεσα σε εσένα και του να νοιώθει καλά: σου χαμογελάει, χαμογελάς πίσω, και η αγάπη βαθαίνει.

Αγαπά να είναι στην αγκαλιά σου

Είναι να απορεί κανείς που στο νεογέννητο σου δεν αρέσει να κοιμάται όταν το αφήνεις κάτω; Ήταν μέσα σου, κοντά στο κτύπο της καρδιάς σου, ξέρει τη μυρωδιά σου, τη φωνή σου. Μέσα στη μήτρα σου, το κοίμιζαν οι κινήσεις του σώματός σου. Καθώς το μωρό προσαρμόζεται στη ζωή «έξω», δοκίμασε να μεταφέρεις το μωρό σου σε ένα φορέα ή τύλιξε το γύρω από το κινούμενο σώμα σου, όπου μπορεί να αναπνεύσει στην οικεία μυρωδιά σου και να ακούσει τη φωνή σου καθώς ψιθυρίζει κάτι γλυκό γι ‘αυτό. Το καλύτερο από όλα, θα έχεις δύο χέρια ελεύθερα για να κάνεις μερικές δουλειές, ή μπορείτε να βγείτε έξω και να απολαύσετε μια βόλτα.

Είσαι ολόκληρος ο κόσμος του

Αυτό μπορεί να μοιάζει συντριπτικό τώρα, αλλά πολύ σύντομα το μικρό σου θα πρέπει να σου δείχνει πόσο σε αγαπάει με πολύ λιγότερο λεπτά σήματα. Όταν ένας ξένος λέει «γεια σου», το μωρό θα σε ελέγξει με μια ματιά σαν να σε ρωτα, «Είναι αυτό το πρόσωπο ασφαλές;» Είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «κοινωνική αναφορά» – όλη η σύνδεση που κάνετε τώρα ενθαρρύνει μια ισχυρή προσκόλληση με το μωρό σου και του δείχνει ότι είσαι η ασφαλής βάση του.

Επίσης, όταν κάποιος άλλος κρατάει το μωρό σου, μπορεί να στρίψει προς το μέρος σου και να φτάσει σε εσένα. Μπορεί να αρχίσει να κλαίει, όταν δεν μπορεί να σε δει. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό κατά καιρούς, αλλά είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι είσαι το πιο σημαντικό πρόσωπο στον κόσμο του μωρού σου. Είσαι ο «βράχος» του και σε αγαπά πολύ.

Από αυτή την ασφαλή σύνδεση, θα μάθει να αγαπά τους άλλους και θα αισθάνθεί ασφαλές να εξερευνήσει όλο και περισσότερο κόσμο εκτός από εσένα, καθώς μεγαλώνει. Αυτή τη στιγμή όμως, απόλαυσε την κάθε γλυκιά αγκαλιά επειδή αυτή η ιδιαίτερη στιγμή θα περάσει – πολύ γρήγορα. Το υπόσχομαι.

Της Pinky McKay

Η Pinky McKay είναι ένα διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού (IBCLC) και συγγραφέας best-seller βιβλίων παιδικής φροντίδας «κοιμάστε σαν μωρό», «100 τρόποι για να ηρεμήσει το κλάμα» και «Γονείς από την καρδιά».

 

Read more: http://www.essentialbaby.com.au/baby/caring-for-baby/five-ways-your-baby-shows-he-loves-you-20141126-11ubo6.html