Η λεπτή κινητικότητα στη ζωή ενός παιδιού.

3 Αυγούστου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αύγουστος, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού. Ο μήνας αυτός που οι περισσότεροι γονείς ίσως καταφέρουν να “ξεκλέψουν” λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τα παιδιά τους. Σε αυτόν τον χρόνο λοιπόν, τώρα τις διακοπές, καλό θα είναι να εξασκήσουν μαζί με τα παιδάκια τους τη λεπτή κινητικότητα και να δουν τα οφέλη της σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες.

Η λεπτή κινητικότητα μας ενδιαφέρει γιατί είναι πολύ σημαντική για το παιδί απο μικρή ηλικία. Ο στόχος της εξάσκησης και κατάκτησης της λεπτής κινητικότητας δεν είναι μόνο το να βοηθήσει το παιδί να ελέγχει καλύτερα το μολύβι και επομένως τη γραφή, αλλά και για απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως να ζωγραφίζει με πινέλο, να πιάνει το πιρούνι ή το κουτάλι, να χτενίζεται, να μπορεί να κουμπώνεται και να ξεκουμπώνεται, να γυρίζει τις σελίδες ενός βιβλίου κλπ. Επομένως η λεπτή κινητικότητα βοηθά τα παιδιά στο να μπορούν να αυτοσυντηρούνται.

Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι η λεπτή κινητικότητα.

Συγκεκριμένα η λεπτή κινητικότητα  περιλαμβάνει τους μικρούς μύες του σώματος που μας επιτρέπουν να γράφουμε, να κρατάμε μικρά αντικείμενα, να ντυνόμαστε κλπ. Περιλαμβάνει ουσιαστικά τη δύναμη, τον έλεγχο των μυών αυτών και κυρίως την επιδεξιότητα.

Η υπηρεσία Babysitting & Studying services in Limassol προτείνει με ποιους εύκολους και καθημερινούς τρόπους μπορεί να γίνει αυτό. Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις με τις οποίες μπορούμε να το επιτύχουμε στο σπίτι και να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των μικρών μυών που καθορίζουν τη λεπτή κινητικότητα.

Πλαστελίνη.

Το παιχνίδι με την πλαστελίνη αποδεδειγμένα βοηθάει στην ενδυνάμωση των μυών των χεριών του παιδιού. Τα παιδιά την πιέζουν, την μαλακώνουν, την πλάθουν και την κόβουν. Έτσι ενώ παίζουν τα παιδιά παράλληλα δυναμώνουν τα χέρια και τους μύες τους. Ίσως για κάποιους να φαίνεται σαν μια «βρώμικη» δραστηριότητα γι’ αυτο καλό θα ήταν  να θέσουμε κάποιους κανόνες στο παιδί πριν το παιχνίδι, όπως ότι πρέπει μετά τη χρήση της να πλένει τα χέρια του. Να πουμε οτι αντί για πλαστελίνη μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τη δικιά μας πλαστελίνη μαζί με τα παιδιά, με ζυμάρι και ειδικά χρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά, έτσι ώστε να ανανεώνεται πιο συχνά το υλικό.

Γκοφρέ χαρτί.

Αποφασίζουμε με το παιδί να φτιάξουμε ενα ψηφιδωτό. Κόβουμε γκοφρέ χαρτί σε μικρές λωρίδες ή τετράγωνα και ζητάμε από το παιδί να το κάνει μπαλάκια. Για ένα πιο ενδιαφέρον και δημιουργικό κολάζ για το παιδί μπορούμε να του δώσουμε διαφορετικά χρώματα χαρτί, και στη συνέχεια να φτιάξουμε μαζί ένα ψηφιδωτό με τα μπαλάκια από χαρτί που έφτιαξε το παιδί.

Μανταλάκια.  

Τα μανταλάκια είναι ο καλύτερος τρόπος εξάσκησης των τριών δαχτύλων που χρησιμοποιούμε για να πιάσουμε το μολύβι.

Μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι πάλι με γκοφρέ χαρτί και μανταλάκια. Δίνουμε στο παιδί ένα μανταλάκι και του ζητάμε να πιάσει με το μανταλάκι όσο περισσότερα κομμάτια χαρτί μπορεί. Επίσης μπορούμε να αφήσουμε το παιδί να μας βοηθήσει στο άπλωμα των ρούχων βάζοντας αυτό τα μανταλάκια.

Ψαλίδι.

Δίνουμε στο παιδί το παιδικό στρογγυλεμένο ψαλίδι και το προτρέπουμε να κόψει στην αρχή ακανόνιστα, στη συνέχεια σε λωρίδες και αργότερα κάποιο σχήμα. Έτσι εξασκείται στο κόψιμο με το ψαλίδι, ενώ ταυτόχρονα εξασκεί τη λεπτή του κινητικότητα.

Χαρτί ή εφημερίδα ή περιοδικά.

Σχίζουμε χαρτί ή εφημερίδα ή περιοδικά σε λωρίδες. Άλλες πιο χοντρές, άλλες πιο λεπτές, σε κομμάτια, σε τετράγωνα κλπ. Αυτή είναι μια αρκετά ευχάριστη δραστηριότητα αφου τα παιδιά λατρεύουν να σχίζουν το χαρτί. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τα κομματάκια που έχουν σχίσει φτιάχνοντας ένα όμορφο κολάζ.

Χάντρες.

Δίνουμε στο παιδί ένα κορδόνι και χάντρες και το προτρέπουμε να περάσει τις χάντρες στο κορδόνι. Μπορούμε να φτιάξουμε κολιέ, βραχιόλια κλπ.

Νερομπογιές.

Δίνουμε στο παιδί πινέλο και το αφήνουμε να δημιουργήσει φτιάχνοντας γραμμές και σχήματα κάνοντας την κίνηση πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά και κυκλικά. Αυτό βοηθά πολύ στην ενδυνάμωση του καρπού.

Τουβλάκια Λέγκο.

Είναι μια πολύ καλή εξάσκηση για τη λεπτή κινητικότητα τα τουβλάκια λέγκο. Αυτά που θα φτιάξει το παιδί και η προσπάθεια να ενώσει τα τουβλάκια βοηθάει πολύ στη λεπτή κινητικότητα.

Δακτυλόκουκλες.

Η πιο ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά. Μικρά κουκλάκια, που το καθένα από αυτά μπαίνει σε κάποιο δάχτυλο του χεριού. Εξασκούνται τα δάχτυλα, ο καρπός αλλά και η φαντασία και η δημιουργικότητα. Μπορείτε να βρείτε κουκλάκια με ανθρώπινες φιγούρες ή ζωάκια.

Τελος ας μην ξεχνάμε οτι τα παιδιά μαθαίνουν, όταν βρίσκονται σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα, όπου μπορούν να παίξουν και να δημιουργήσουν. Το παιχνίδι είναι η καλύτερη οδός μάθησης για ένα παιδί.

 

  Μύρια Πολυδώρου

Νηπιαγωγός/Εκπαιδευτικός

Tags: , , , ,