7 ερωτήσεις για τον στρεπτόκοκκο

24 Μαΐου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Μια χαρά τον έστειλα στο σχολείο. Γύρισε στο σπίτι και παραπονιόταν. Δεν ένοιωθε καλά, και το κεφάλι του έφυγε και ήρθε ένα άλλο.

Τώρα χρειάζεται και λίγος χρόνος για να καταλάβεις κατά πόσο βρίσκεσαι στη στάδιο της φαντασίας, ή αν πραγματικά το παιδί σου είναι άρρωστο, όταν μάλιστα του αρέσει να σου διηγείται περίεργες ιστορίες του τύπου, «μου κτύπησε το κεφάλι και έφυγε και ήρθε ένα άλλο κι από τότε δεν θυμάμαι καν ούτε ποιο είναι το σπίτι μας»

Όταν την επομένη το πρωί συνέχισε να παραπονιέται, και μετά από ένα εμετό, λογικό πια να ξέρω ότι πρέπει να τηλεφωνήσω στον γιατρό, έστω κι αν δεν είχε κάποιου είδους πυρετό.

Δυστυχώς, στο δικό μας σχολείο, δεν ξέρω τι γίνεται με τα άλλα, όσες εγκυκλίους και να στέλνει η διευθύντρια, οι γονείς φαίνεται να μην καταλαβαίνουν ελληνικά. Ίσως φυσικά να φταίει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν μιλάνε και καλά ελληνικά, αλλά πάλι, είμαι σίγουρη ότι τους το έχει εξηγήσει χιλιάδες φορές.

Και πάλι τα παιδιά έρχονται στο σχολείο και με πυρετό, και με κρυολόγημα και χωρίς να νοιάζονται οι γονείς τι θα γίνει με τα υπόλοιπα παιδάκια. Ας κολλήσουν.

Στρεπτόκοκκος. Και δεν προλάβαμε καν να αναρρώσουμε πλήρως από την τελευταία φορά από την αμυγδαλίτιδα.  Με ακόμα δύο παιδάκια στο σπίτι, και με 4 άλλα παιδάκια να λείπουν από την τάξη, φυσικά και θα πρέπει να ενημερωθώ. Διαβάζω λοιπόν τα παρακάτω.

7 ερωτήσεις για τον στρεπτόκοκκο

  1. Πότε παρουσιάζει έξαρση;

Τους χειμερινούς μήνες, αλλά και την άνοιξη είναι η περίοδος που παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα. Από τα παιδιά που επισκέπτονται τον παιδίατρο λόγω φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, στα μισά περίπου η αιτία είναι ο στρεπτόκοκκος.

 

  1. Ποιες ηλικίες πλήττει περισσότερο;

Παρατηρείται πιο συχνά στις ηλικίες 3 έως 10 ετών. Τα μικρότερα παιδάκια μπορεί να κολλήσουν, αλλά η μόλυνση συνήθως δεν επηρεάζει το φάρυγγά τους.

 

  1. Είναι μεταδοτικό;

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως από την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του άρρωστου παιδιού, δηλαδή με το βήχα και το φτέρνισμα. Είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης, όταν το παιδί δηλαδή είναι άρρωστο. Τις επόμενες μέρες μειώνεται η μετάδοση.

Αν το παιδί που είναι άρρωστο έχει αδερφάκι έχει 25% πιθανότητες να το κολλήσει. Στους μεγάλους η πιθανότητα να κολλήσουν είναι λίγο μικρότερη.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο, για να μην κολλήσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση του παιδιού και άμεση έναρξη της θεραπείας.

Αν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, μπορεί να επιστρέψει, εφόσον έχει ξεκινήσει θεραπεία και δεν έχει πυρετό, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται σημαντικά.

 

  1. Πώς θα το καταλάβετε;

Συνήθως, όταν υπάρχει μόλυνση από στρεπτόκοκκο, το παιδί κάνει υψηλό πυρετό, πονάει η κοιλιά και το κεφάλι, δυσκολεύεται να καταπιεί και μπορεί να κάνει εμετό. Καλό είναι λοιπόν, αν δείτε αυτά τα συμπτώματα, να μην καθυστερήσετε την επίσκεψη στον παιδίατρο, ο οποίος μπορεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται, εξετάζοντας το λαιμό του παιδιού και να ζητήσει να γίνουν εξετάσεις.

 

  1. Τι είναι το στρεπ τεστ;

Είναι ένα τεστ που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του μικροβίου, αρκεί το παιδί να μην έχει ξεκινήσει αντιβίωση. Η εξέταση δηλαδή θα πρέπει να γίνει στην αρχή που θα εκδηλώσει το παιδί συμπτώματα. Είναι μια εύκολη και ανώδυνη εξέταση. Το μόνο που χρειάζεται είναι ν’ ανοίξει το στοματάκι και να πάρουν φαρυγγικό επίχρισμα από το λαιμό του. Το τεστ δίνει απαντήσεις μέσα σε 10 λεπτά. Ανάλογα με την απάντηση μπορεί – εφόσον επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει το μικρόβιο- να γίνει καλλιέργεια του επιχρίσματος. Η εξέταση αυτή γίνεται για να επιβεβαιωθεί το παθογόνο μικρόβιο και για να γίνει έλεγχος της ευαισθησίας του, ώστε να επιλέξει ο γιατρός το κατάλληλο αντιβιοτικό που θα χορηγήσει στο παιδάκι.

Καλλιέργεια μπορεί να χρειαστεί να κάνουν και άλλα μέλη της οικογένειας, αν αναπτύξουν την ίδια περίοδο συμπτώματα ή αν το παιδάκι έχει παρουσιάσει επιπλοκές, οπότε θα χρειαστεί κι εκείνοι να ξεκινήσουν θεραπεία.

 

  1. Είναι απαραίτητη η αντιβίωση;

Ναι, γιατί δεν πρόκειται για ίωση που προκαλείται από ιό αλλά για μικρόβιο. Συνήθως χορηγείται πενικιλίνη από το στόμα για 10 ημέρες, εκτός αν το παιδί έχει αλλεργία στην πενικιλίνη, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση επιλέγεται άλλο αντιβιοτικό. Είναι σημαντικό η θεραπεία να μη διακοπεί στη μέση, γιατί ο στρεπτόκοκκος είναι μικρόβιο με αντοχή και μπορεί να κάνει υποτροπές. Η χορήγηση πάντως αντιβιοτικού πολεμά αποτελεσματικά το μικρόβιο, με αποτέλεσμα η κατάσταση του παιδιού να βελτιώνεται συνήθως άμεσα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει στο σταθμό ή στο σχολείο τις επόμενες ημέρες.

 

  1. Τι σχέση έχει ο στρεπτόκοκκος με την οστρακιά;

Η οστρακιά οφείλεται στο στρεπτόκκοκο. Εάν ο στρεπτόκκοκος που έχει προκαλέσει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα στο παιδί παράγει μια συγκεκριμένη τοξίνη, δύο περίπου μέρες μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων μπορεί να εξελιχθεί σε οστρακιά. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί ανεβάζει υψηλό πυρετό, έχει πρησμένους λεμφαδένες και βγάζει ένα κόκκινο διάχυτο εξάνθημα το οποίο είναι άγριο στην αφή και υποχωρεί με την πίεση, ενώ μετά από μερικές μέρες μπορεί να ξεφλουδίσει. Συνήθως εμφανίζεται στη βάση του λαιμού, τις μασχάλες ή την περιοχή της κοιλιάς και μετά επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Καμιά φορά το εξάνθημα δεν είναι τόσο έντονο ή εμφανές και μπορεί η διάγνωση να καθυστερήσει. Είναι ωστόσο σημαντικό να διαγνωστεί η οστρακιά, γιατί είναι η μόνη παιδική ασθένεια που απαιτεί αντιβίωση για να αντιμετωπιστεί το μικρόβιο που την προκαλεί.

Αν το παιδί πάθει οστρακιά, παρόλο που είναι μεταδοτική ασθένεια, δεν είναι απαραίτητο ότι θα κολλήσει και το αδερφάκι του. Για λόγους όμως σωστής πρόληψης θα πρέπει μην πάει σχολείο για δύο εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να αποφεύγει τις σωματικές δραστηριότητες γι’ αυτό το διάστημα.

 

Συμβουλές υγείας:

  • Το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο βασικό μέτρο προστασίας για την μετάδοση ιών και μικροβίων. Φροντίστε να καθιερώσετε τη σωστή αυτή συνήθεια σε όλα τα μέλη της οικογένειας –μικρά και μεγάλα!
  • Ανοίγετε πόρτες και παράθυρα, ώστε να αερίζονται καθημερινά όλα τα δωμάτια και να μπαίνει φρέσκος αέρας στο σπίτι.
  • Μην καθυστερείτε την επίσκεψη στον παιδίατρο, όταν το παιδί είναι άρρωστο ιδιαίτερα αν έχει πυρετό και πονόλαιμο. Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διάγνωση.
  • Εκπαιδεύστε το μικρούλι σας να βάζει μπροστά το χεράκι, όταν βήχει και να χρησιμοποιεί μαντηλάκι όταν η μυτούλα τρέχει, ιδιαίτερα αν πηγαίνει σχολείο ή παιδικό σταθμό.
  • Αν ο παιδίατρος έχει χορηγήσει αντιβίωση, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του, χωρίς να τη διακόπτετε, επειδή το παιδί δείχνει καλά.
  • Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο, αποφύγετε τα φιλιά και τις επισκέψεις σε φίλους.
  • Η άνοιξη είναι εδώ! Καιρός να βγείτε έξω, αποφεύγοντας να κλείνεστε με τα παιδιά σε χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Πηγή

Tags: