Μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε λαχανικά

5 Μαΐου 2015
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Δυσκολεύεστε να πείσετε τα παιδιά σας να φάνε τα φρούτα ή τα λαχανικά τους? Σας παρηγορεί να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι?Οπως λέει η Χόλλυ Ηστερμπυ πολλοί γονείς συζητούν με τα παιδιά τους για τις επιλογές του φαγητού. Αν προσπαθήσατε να τους απαγορεύσετε να απομακρυνθούν από το τραπέζι εκτός κι αν έχουν φάει ολα τα λαχανικά τους και δεν δούλεψε, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσετε τις μεθόδους σας.
Επιβάλετε τον κανόνα της δοκιμής. Ζητήστε τους να δοκιμάσουν κάτι πριν να το αρνηθούν. Αυτό θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον τρεις φορές για το κάθε διαφορετικό πιάτο. Θα βοηθήσει να συνηθίσουν κάποια γεύση ώστε την επόμενη φορά να δεχτούν ευκολότερα κάποιο φαγητό που θα σερβιριστεί στο τραπέζι.
Μην τους αφήσετε να το ξέρουν. Αν είναι πια τόσο δύσκολο να φάνε τα λαχανικά τους, μην τους το πείτε. Ανακατέψτε τα μέσα στο χυμό που θα πιούν, προσθέστε τα σε συνταγές που δεν θα φαίνονται. Ο πολτός που απομένει από κάποιο αποχυμωτή θα μπορούσε εύκολα να προστεθεί στο κεικ, τα μαφφινς ή στα μπεργκερ.
Κάνετε το φαγητό διασκέδαση. Βρείτε ιδέες που θα κάνουν τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά τους. Ποιος ο αγαπημένος τους χαρακτήρας; Προσπαθήστε να τον προσθέσετε στο φαγητό. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τοσο δύσκολο, κάνετα απλά μια χαμογελαστή φατσούλα. Θα μπορέσετε να βρείτε πολλές ιδέες στο youtube που θα κάνουν το φαγητό του παιδιού πολύ διασκεδαστικό.
Μην κάνετε την ώρα του φαγητού ώρα καβγά. Τα παιδιά πρέπει να έχουν θετικά συναισθήματα για την ώρα του φαγητου . Ο ευκολότερος τρόπος για να καταστρεψετε το φαγητό, είναι να πιέσετε τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά τους. Οταν δεν θέλουν να τα φάνε, δαγκώστε τη γλώσσα σας. Αν τσακωθείτε απλά θα μεγαλώσετε την αντιπάθεια τους για τα λαχανικά.
Φάτε τα πρώτοι. Αν σπάνια σας βλέπουν τα παιδιά σας να τρώτε τη σαλάτα σας, πιστεύετε πραγματικά ότι θα την φάνε αυτά επειδή απλά τους είπατε να το κάνουν? Είναι ευκολότερο να ζητήσετε από τα παιδιά να κάνουν κάτι που βλέπουν να το κάνετε εσεις ήδη. Αν θέλετε να δοκιμάσουν κάτι, φάτε το πρώτοι, και προσθέστε ταυτόχρονα….’μμμμ πολύ νόστιμο’.
Φτιάξετε ένα λαχανόκηπο παρέα. Αυτό θα βοηθήσει να καλλιεργήσετε και προιόντα χωρίς χημικά. Καλλιεργώντας τα δικά τους λαχανικά και φρούτα, τα παιδιά θα το βρουν ευκολότερο να τα καταναλώσουν. Βρείτε ελεύθερο χρόνο και ξεκινήστε να φυτεύετε εποχιακά λαχανικά παρέα με τα παιδιά σας.
Δημιουργήστε νεαρούς σεφ. Αν δεν έχετε κήπο, τότε βρείτε άλλες λύσεις για να συμπεριλάβετε τα παιδιά σας σε ασχολίες που θα τα ενθαρρύνουν να φάνε λαχανικά. Πάρτε τα μαζί στο σουπερμάρκετ και ονομάστε το εμπειρία καλής διατροφής. Ζητήστε τους να διαλέξουν τα πιο υγιεινά λαχανικά και διδάξετε τους τον καλύτερο τρόπο να τα μαγειρέψουν.
Κάνετε τον συνδιασμό συνήθεια. Ωμά ή στον ατμό, τα λαχανικά είναι υγιεινά. Τα παιδιά όμως έχουν διαφορετικές επιθυμίες, και τα περισσότερα θα προτιμήσουν τηγανιτό κοτόπουλο ή χοιρινό οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Αντί να σερβίρετε κάποιο λαχανικό από μόνο του, συνδιάστε το με τα συστατικά με βάση το κρέας. Υπάρχουν πολλές ανάμικτες συνταγές που μπορείτε να βρείτε στο ιντερνετ. Γιατί όχι σούπες ή κινέζικο?
Στην αρχή σερβίρετε νόστιμα λαχανικά. Κάνετε την πρώτη εμπειρία τους κάτι όμορφο. Δεν χρειάζεται να σερβίρετε να συνηθισμένα γεύματα που θα τρώγατε σαν ενήλικας. Σερβίρετε τα λαχανικά σε μια πίτσα ή σε κάποια κρέπα, διαλέξετε κάποιο γλυκό λαχανικό όπως κολοκύθα. Τηγανιτά κολοκύθια σε αλεύρι έχουν πολύ καλή γεύση και θα ταίριαζαν πολύ σε μια πίτσα.
Αφήστε τα πρόχειρα φαγητά. Σιγουρευτείτε από νωρίς ότι τα παιδιά θα τρώνε υγιεινά σνακ. Πρόχειρα φαγητά όπως πατατάκια έχουν καλή γεύση, κι όταν τα παιδιά τα συνηθίσουν θα είναι δυσκολότερο να αλλάξουν την διατροφή τους. Για σνακ δώστε φρέσκα φρούτα, ή φτιάξετε τα δικά σας με τα σωστά συστατικά.
Δώστε ένα ενδιαφέρον όνομα στη συνταγή σας. Στα παιδιά αρέσει να παίζουν, έτσι δώστε ένα όνομα κάποιου αγαπημένου ήρωα για τα αγόρια ή ονομάστε το μενού της πριγκίπισας για τα κορίτσια.
Σερβίρετε διάφορες παραλλαγές κάποιου πιάτου. Και το πιο νόστιμο πιάτο σας, όταν κάποιος το τρώει πολύ συχνά θα το βαρεθεί. Προετοιμάστε τα γεύματα σας ώστε να σερβίρετε κάτι διαφορετικό κάθε φορά.
Συμπέρασμα. Μια ισορροπημένη δίαιτα από κρεατικά, λαχανικά, φρούτα και υδατάνθρακες θα κρατήσει υγιεί τα παιδιά μας. Το να πείσουμε τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά τους ισως να μήν είναι και το ευκολότερο πράγμα. Εχετε υπομονή. Κάποια παιδιά θα συνηθίσουν γρηγορότερα και κάποια θα χρειαστούν περισσότερο χρονο.

Πηγή