Οικογενειακά γεύματα: δώστε τους τον χρόνο που τους αξίζει

18 Μαΐου 2019
Δεν υπάρχουν Σχόλια

της Θάλειας Καρδάτου

Στις μέρες μας εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος και των υποχρεώσεων, οι οικογένειες σπάνια βρίσκονται σε απαρτία για να φάνε. Προτιμούμε να τσιμπήσουμε -ο καθένας μόνος του- βιαστικά μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή κλπ. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η καθημερινή αυτή συνάθροιση γύρω από ένα τραπέζι είναι ωφέλιμη, όχι μόνο για τις διατροφικές μας συνήθειες και την υγεία μας, αλλά και για τους συναισθηματικούς μας δεσμούς, την ψυχική μας ισορροπία και συμπεριφορά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο συχνά τρώει μαζί μια οικογένεια τόσο αυξάνει τις πιθανότητες της να μείνει ενωμένη και τα παιδιά να αισθάνονται ότι έχουν επαφή με τους γονείς τους

Η εμπλοκή, η επιρροή των γονέων και οι κοινές δραστηριότητες της οικογένειας παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση προτύπων. Τα πρότυπα δημιουργούνται στις μικρές ηλικίες, κατά τις οποίες τα παιδιά ταυτίζονται με τους γονείς τους. Τα οφέλη ενός οικογενειακού τραπεζιού είναι διαχρονικά και διαρκούν περισσότερο, από όσο κρατάει ένα γεύμα.

Ποια είναι τα οφέλη ενός οικογενειακού τραπεζιού;

Σωματική και ψυχική υγεία

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας και ότι ανήκουν σε μια στενή και δεμένη ομάδα με την οποία μπορούν να μοιραστούν τόσο τις επιτυχίες όσο και τις ανησυχίες τους.

Ενίσχυση της επικοινωνίας, της κοινωνικότητας

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους, να μοιραστούν τα νέα της ημέρας, να ανταλλάξουν εμπειρίες.

Ενίσχυση των δεσμών της οικογένειας

Οι γονείς έχουν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο με τα παιδιά τους και να τους δείξουν ότι αποτελούν προτεραιότητά τους, ενισχύοντας έτσι τους μεταξύ τους δεσμούς.

Χτίσιμο καλών συνηθειών

Τα παιδιά θα μάθουν να μοιράζονται ευθύνες και θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους όσον αφορά το πρακτικό μέρος του οικογενειακού τραπεζιού (π.χ. στρώσιμο του τραπεζιού, πλύσιμο πιάτων μετά κλπ.). Επίσης, θα καταφέρουν να μάθουν καλούς τρόπους σχετικά με τη συμπεριφορά τους στο τραπέζι.

Πώς θα επιτευχθεί η τήρηση τακτικών οικογενειακών γευμάτων;

  1. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα για το γεύμα σας, που να είναι όμως εφικτή και να εξυπηρετεί όλους.
  2. Μοιραστείτε την προετοιμασία του τραπεζιού με τα παιδιά σας δίνοντάς τους πρωτοβουλίες.
  3. Να συμφωνήσετε μαζί τους τους κανόνες του τραπεζιού (π.χ. καθόμαστε όλοι μαζί και σηκωνόμαστε όλοι μαζί).
  4. Καλό είναι να αποφεύγετε κάθε είδους διάσπαση. Να κλείνετε δηλαδή την τηλεόραση, να μην αποσπάστε από τα κινητά και τα σταθερά τηλέφωνα. Ιδιαίτερα τα παιδιά μικρής ηλικίας καλό είναι να μάθουν να απασχολούνται με μια δραστηριότητα κάθε φορά, να την ολοκληρώνουν και μετά να ασχολούνται με κάτι άλλο.
  5. Αποφύγετε συζητήσεις που προκαλούν ένταση κατά τη διάρκεια του γεύματος.
  6. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε εμπλουτισμένο λεξιλόγιο στην συζήτησή σας. Έτσι ενισχύετε τη γλωσσική ικανότητα των παιδιών.
  7. Δώστε στα παιδιά χρόνο να μιλήσουν για θέματα που τα ενδιαφέρουν.

Όσο και να ακούγεται περίεργο, το κοινό οικογενειακό γεύμα βοηθά τις οικογένειες να έχουν άλλον έναν λόγο να είναι ευτυχισμένες, αγαπημένες και ενωμένες. Έρευνες δείχνουν ότι το παιδί που γευματίζει με τους γονείς του τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα έχει χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσει κακές διατροφικές συνήθειες, να έχει προβλήματα με το βάρος του, το αλκοόλ και άλλου είδους εξαρτήσεις.

Ο έφηβος που γευματίζει με τους γονείς του έχει λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσει κατάθλιψη, καθώς νιώθει ότι η οικογένειά του είναι υποστηρικτική

Επομένως, τα συχνά οικογενειακά γεύματα οφείλουν να είναι προτεραιότητα των γονιών για το παιδί τους.

www.mednutrition.gr