Σταφυλόκοκκος σε παιδιά: Τα συμπτώματα και η θεραπεία

14 Αυγούστου 2017
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Από τα πλέον συχνά αίτια λοιμώξεων σε βρέφη και παιδιά, ειδικά το καλοκαίρι, είναι ο σταφυλόκοκκος. Ένας θετικός κατά Gram κόκκος, ο οποίος σπάνια βρίσκεται στον αέρα, ενώ συνήθως μολύνει άτομα που χρησιμοποιούν κοινές πετσέτες ή αθλητικό εξοπλισμό. Μπορεί να βρεθεί και σε καρέκλες ή ξαπλώστρες, όπου πριν κάθισε ένα άτομο με το βακτήριο, ή ακόμα και στην θάλασσα ή την πισίνα. Τέλος, σταφυλόκοκκος μπορεί να υπάρχει ακόμα και σε φαγητό που δεν έχει πλυθεί και απολυμανθεί καλά. Και καθώς πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερο σοβαρό και επικίνδυνο, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πώς να προφυλάσσονται από αυτό, πώς να αναγνωρίζουν τα συμπτώματά του, αλλά και τι πρέπει να κάνουν αν το παιδί μολυνθεί.

Τι είναι ο σταφυλόκοκκος και πώς εμφανίζεται

Όπως εξηγεί η ειδική παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη σε άρθρο της στο Iatronet.gr, τους θερινούς μήνες, με την αυξημένη εφίδρωση του δέρματος, τα συχνά τσιμπήματα από έντομα, αλλά και την μεγαλύτερη κινητικότητα του κόσμου που συναθροίζεται σε δημόσιους χώρους και παραλίες, παρατηρείται αύξηση των φλεγμονών –και δη αυτών του δέρματος. Οι σταφυλοκοκκικές δερματικές λοιμώξεις είναι αρκετά συχνές, ειδικά στα παιδιά και τα βρέφη, ενώ το ίδιο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και στο κατώτερο αναπνευστικό, στο ουροποιητικό, αλλά και βακτηριαιμία- ενδοκαρδίτιδα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος αποτελεί μέλος της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι θα νοσήσουν. Τα περισσότερα βρέφη, μάλιστα, αποικίζονται αμέσως μετά τον τοκετό, ωστόσο ο αποικισμός μειώνεται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν. Όταν, όμως, το δέρμα του ατόμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, τραυματιστεί ή κάνει πληγή, ο σταφυλόκοκκος εισέρχεται στην πληγή προκαλώντας λοίμωξη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στις λοιμώξεις του σταφυλόκοκκου -ειδικά αν πρόσφατα έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά- καθώς το μικρόβιο μεταδίδεται κυρίως με τα χέρια και με τη μύξα. Επιπλέον, πολύ εύκολα εκδηλώνεται η λοίμωξη, ακόμα και έπειτα από μία μικρή γρατζουνιά στο δέρμα ή ένα τσίμπημα.

Ο σταφυλόκοκκος εμφανίζεται στο δέρμα με ερυθρό επίπονο πρήξιμο και φουσκάλες με πύον, πολύ συχνά γύρω από το στόμα. Ωστόσο, μπορεί και να μολύνει τα εσωτερικά όργανα, τα γεννητικά όργανα, αλλά να προκαλέσει και τροφική δηλητηρίαση. Ενίοτε στα συμπτώματα περιλαμβάνεται και πυρετός.

Η καλύτερη πρόληψη

Καθώς οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις μεταδίδονται κυρίως με τα χέρια, το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης είναι το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά και το κάλυμμα οποιασδήποτε πληγής στο δέρμα. Επιπλέον, φροντίστε να προστατεύετε τα παιδιά από τσιμπήματα εντόμων, αλλά και να αντιμετωπίζετε τα τσιμπήματα άμεσα.

Ειδικά στα παιδιά πρέπει να αλλάζετε συχνά πετσέτες (το καθένα ένα να έχει την δική του), ρούχα και μαγιό, αλλά και να τα κάνετε ντους πριν και μετά το κολύμπι στην θάλασσα ή την πισίνα. Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας στους σωστούς κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, καθημερινό μπάνιο, αυστηρή χρήση προσωπικών αντικειμένων, τακτικό κόψιμο νυχιών, αλλά και στο να μην έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά που έχουν ανοιχτές πληγές και δερματικές βλάβες).

Ένα άτομο που έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο δεν θα πρέπει να ακουμπά φαγητό που θα φάνε κι άλλοι, ενώ πολύ συχνά θα πρέπει να απολυμαίνονται και οι πάγκοι όπου ακουμπά αυτό το φαγητό.

Η θεραπεία αν μολυνθεί το παιδί

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, αν παρατηρήσετε κάποια δερματική αλλαγή στο παιδί, είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας. Αν πρόκειται για δερματικό σταφυλόκοκκο, μπορεί να θεραπευτεί με ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλοιφές και επιθέματα. Για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός θα συστήσει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Πολύ σπάνια θα χρειαστεί το παιδί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τέλος, αν το παιδί νοσεί επαναλαμβανόμενα από σταφυλόκοκκο -πράγμα διόλου απίθανο- είναι σημαντικό να ανακαλύψετε ποιος στο περιβάλλον μπορεί να είναι φορέας, ώστε να θεραπευτεί, αλλά και να εξετάσετε μήπως χρειάζεται να αλλάξετε αντιβίωση, καθώς το μικρόβιο μπορεί να έχει αναπτύξει αντοχή στην ίδια αντιβίωση.

*Ευχαριστούμε την παιδίατρο κ. Μαρία Παπαδάκη για τις χρήσιμες πληροφορίες.

image canva.com