Συμβουλές για ύπνο-προσχολική ηλικία

16 Αυγούστου 2015
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αν υπολογίσω ότι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας χρειάζονται μεταξύ 11 και 13 ωρών ύπνου την ημέρα, και μετά σκεφτώ ότι ο γιός μου, ο οποίος κοιμάται γύρω στις 10 (τώρα το καλοκαίρι) και ξυπνά το αργότερο στις 6 το πρωί, χρειάζεται το λιγότερο τρεις ώρες ακόμα ύπνου, θα ήμουν ευτυχισμένη, γιατί αυτό θα μου έδινε αρκετό χρόνο ώστε και να ξεκουραστώ κι εγώ, αλλά και να κάνω αρκετές από τις δουλειές μου.

Το άρθρο (ξέρετε εσείς…..αυτά τα άρθρα…..που γνωρίζουν τα πάντα…..) λέει, ότι τα μισά παιδιά ηλικίας 3 μέχρι 5 κοιμούνται κατά την διάρκεια της ημέρας…..αλλά τα περισσότερα παιδιά γύρω στα 5, έχουν αποβάλει αυτή την συνήθεια!!!! Γι αυτό λοιπόν πάμε στον μεγάλο που εδώ και αρκετό καιρό ζήτησε και από την δασκάλα του νηπιαγωγείου να μην κοιμάται το μεσημέρι.

Κι αυτό με αφήνει τώρα κατά την διάρκεια των διακοπών με δύο παιδιά που χρειάζονται τον υπνάκο τους, έχουν μια κάποια ψιλο…..ιδιοτροπία…..κι ένα μεγαλύτερο που φυσικά μια και δεν έχει διάθεση να κοιμηθεί, δεν αφήνει και τους υπόλοιπους.

Πως γνωρίζουμε λοιπόν ότι τα παιδιά εξακολουθούν να χρειάζονται ένα υπνάκο; Αν πετάγονται πάνω το πρωί χωρίς κανένα πρόβλημα και είναι σε εγρήγορσή όλη μέρα έχουν πλέον ξεπεράσει την ανάγκη του απογευματινού ύπνου. Αντίθετα, ένα παιδί που χρειάζεται ένα υπνάκο είναι πιθανό να επιδείξει μια συμπεριφορά κατάρρευσης αργά το απόγευμα.

Για να δούμε…….ο μεγάλος, χμμ πότε ξυπνά εύκολα, πότε βλέπω ότι πρέπει να τον αφήσω λίγη ώρα παραπάνω (χααα……εδώ έρχεται η θεία δίκη, η οποία εκδικείται, και μια και δεν αφήνει κανένα να κοιμηθεί το μεσημέρι, το ίδιο δεν τον αφήνουν και τα μικρά να κοιμηθεί το πρωί). Τα μικρά…..ο γιός πετάγεται πάνω αν όχι από τις 5, το αργότερο στις 6. Η κόρη λίγο αργότερα. Ο μικρός το παλεύει το παλεύει, προσπαθεί να μην κοιμηθεί το μεσημέρι, και ή που τα καταφέρνει ή που στις 5 πια οριζοντιώνεται, κι αντί να είμαστε ήδη στην καθημερινότητα μας, να ετοιμαζομαστε για κάποιο περίπατο ή οτιδήποτε θα έκανε ένα τετράχρονο την συγκεκριμένη ώρα, κοιμάται σαν …..μωρό. Στα ίδια πλαίσια περίπου και η κόρη, ίσως με λιγη έξτρα ιδιοτροπία όταν κουραστεί αρκετά.

Η καλύτερη ώρα για ύπνο, είναι αμέσως μετά το φαγητό, ή αν ξυπνάνε πολύ πρωί ακόμα και πριν το μεσημέρι. Στο σχολείο αυτό συνηθίζεται, και το ακολουθούν πιστά, μια και όλα τα παιδάκια αυτό κάνουν. Στο σπίτι ….από την ώρα που τελειώνουμε το φαγητό, υπόσχονται πως θα πάνε για ύπνο, και γίνεται 3 και 4 και 5 το απόγευμα.

Η ρουτίνα, δεν είναι και αναγκαία λένε. Ακόμα λένε ότι……μπορεί στο σπίτι το παιδί να ξεκουραστεί πιο εύκολα, γιατί στο σχολείο το περιτριγυρίζουν πολλά παιδάκια. (Με δουλεύουν νομίζω). Ίσως τα παιδάκια να μπορούν να κοιμηθούν καλύτερα όταν κοιμούνται τα αδελφάκια και οι γονείς τους (όταν ΔΕΝ κοιμούνται ομως λέμε τι γίνεται….κι όταν οι γονείς κοιμούνται η προσπαθούν να κοιμηθούν και μόλις μας δουν να κλείνουμε τα μάτια, μας χτυπάνε στο χέρι και ζητάνε νερό, γάλα, ή ότι περάσει από το μυαλό τους φτάνει να μας ξυπνήσουν)

Αν εξακολουθούν να αρνούνται τον ύπνο, μπορούμε να τους προσφέρουμε λίγη ώρα ησυχίας και ηρεμίας. Να μπουν σε ένα δωμάτιο, να χαμηλώσουμε τα φώτα και να καθίσουν εκεί ήρεμα μέχρι να ξεκουραστούν. Αυτό στο τέλος μπορεί και να τα κοιμησει. Στο σχολείο μπορούν αυτή την ώρα να διαβάσουν ίσως κάποιο βιβλίο, φτάνει να μην ενοχλούν τα υπόλοιπα παιδάκια.

 

Ευχαριστώ το άρθρο για τις συμβουλές, και υπόσχομαι ότι το επόμενο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθώ στο μπλόγκ μου, είναι με την ιστορία μιας πασίγνωστης «Nanny», που όχι μόνο βιβλία δεν έγραψε, αλλά ήταν από τις πιο γνωστές, και είχε μέχρι και δικές της εκπομπές στην τηλεόραση. Μέχρι που έγινε μαμά.

Γιατί άλλο η θεωρία αγαπητό άρθρο, κι άλλο η πράξη. Άλλο να προσπαθείς να εφαρμόσεις κάποια πράγματα που εύκολα εφαρμόζονται σε ένα παιδί, κι άλλο να τα εφαρμόσεις σε τρία ταυτόχρονα.