Ζητούνται 200 παιδιά δημοτικών της Λεμεσού για έρευνα του ΤΕΠΑΚ

21 Οκτωβρίου 2016
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Από χτες το έψαχνα, σήμερα χάρις στο Facebook, κατάφερα να το βρω. Τα καλά νέα, μπορώ να το μοιραστώ με όσους δεν έτυχε να ενημερωθούν. Τα κακά νέα, ενώ ενθουσιάστηκα, δυστυχώς δεν ανήκουμε στην ηλικιακή ομάδα την οποία ζητά το Τεπακ, και έτσι δεν μπορούμε να λάβουμε μέρος.

Λοιπόν………. Στον πολίτη διαβάσαμε

Επί 40 ημέρες θα παρέχονται στα παιδιά, μέσω της οικογένειας και του σχολείου, δωρεάν πέντε γεύματα ημερησίως όλα φτιαγμένα με βιολογικές πρώτες ύλες.

 

Διακόσια παιδιά δημοτικών σχολείων της Λεμεσού θα συμμετέχουν σε ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκινά αυτό τον καιρό στο πλαίσιο του προγράμματος OrganikoLife+ και το οποίο στοχεύει να αναδείξει τα οφέλη της διατροφής με προϊόντα βιολογικής γεωργίας στους δείκτες ανθρώπινης υγείας και ειδικά στα παιδιά.

Συγκεκριμένα, 200 παιδιά της πέμπτης και έκτης δημοτικού θα μπορούν, εάν το επιθυμούν τα ίδια και οι κηδεμόνες τους, να λάβουν μέρος στο εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα και να τρώνε επί 40 μέρες πέντε βιολογικά γεύματα ημερησίως, πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, κολατσιό και βραδινό, το οποίο θα αποτελείται καθαρά από βιολογικές πρώτες ύλες.

Το φαγητό – που θα παρασκευάζεται από εστιατόριο πιστοποιημένο από αδειοδοτημένο οργανισμό ότι χρησιμοποιεί πρώτες ύλες αποκλειστικά από βιολογικά προϊόντα για να παρασκευάσει τα φαγητά του – θα προσφέρεται στα παιδιά, μέσω των δασκάλων και των κηδεμόνων τους, από τους συντελεστές του OrganikoLife+.  Το εστιατόριο θα επιλεγεί ύστερα από προσφορές.

Πριν και μετά από την έρευνα τα παιδιά θα περάσουν από εξετάσεις ώστε να διαφανεί στο τέλος του προγράμματος πόσο μειώθηκαν στον οργανισμό τους ουσίες που περιέχονται σε φυτοφάρμακα και ακριβώς ποια είναι η αξία της καθημερινής διατροφής με βιολογικά προϊόντα.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο δεν έγινε ξανά σε άλλη χώρα της Ευρώπης και σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μακρή, συντονιστή του έργου, αναπληρωτή καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, το οποίο υπάγεται στο ΤΕΠΑΚ, τη διενέργειά του έχει χαιρετήσει και η Κομισιόν. Το πρόγραμμα στηρίζουν το υπουργείο Παιδείας και ο Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Κύπρου.

Το πρόγραμμα OrganikoLife+ χρηματοδοτείται κι από την ΕΕ κατά 58%. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, με θέμα τον εκσυγχρονισμό της βιολογικής γεωργίας και των προϊόντων της στο πλαίσιο των στρατηγικών μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, ανέρχεται σχεδόν στο 1 εκατ. ευρώ. Ένας από τους στόχους του, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του προγράμματος, είναι η ανάδειξη των οφελών της βιολογικής δίαιτας στην υγεία των παιδιών χρησιμοποιώντας ποσοτικά στοιχεία που αφορούν τη μείωση των φυτοφαρμάκων και τη βελτίωση βιοδεικτών υγείας.

Αυτή την περίοδο, όπως μας είπε ο κ. Μακρής, οι συντελεστές του ερευνητικού προγράμματος, προσεγγίζουν σχολεία ώστε να ενημερωθούν δάσκαλοι, γονείς αλλά και παππούδες για το πρόγραμμα με στόχο να βρεθούν ανάμεσα στα παιδιά πέμπτης και έκτης δημοτικού οι 200 που θα συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα.

Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει κανένα ρίσκο για τα παιδιά, επεσήμανε ο κ. Μακρής, τονίζοντας πως το φαγητό τους θα στηρίζεται στη διατροφή τους που κάνουν στο σπίτι απλώς θα είναι βιολογικό και για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δηλαδή για 40 μέρες, θα προσφέρεται δωρεάν.  Το μενού των 40 ημερών θα εγκριθεί κι από το υπουργείο Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Άμυνας, δήλωσαν γραπτώς πρόσφατα στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, πως δεν φέρουν καμία ένσταση για εισαγωγή στη διατροφή μαθητών και εθνοφρουρών (καντίνες ή κουζίνες), των βιολογικών τροφίμων.

Ήδη σε άλλες χώρες, όπως μας είπε ο καθηγητής κ. Μακρής, όπως στη Δανία, την Ιταλία και τη Γερμανία έχουν μπει σε μεγάλο βαθμό τα βιολογικά τρόφιμα στα σχολεία και μάλιστα σε ποσοστό από 50-80%. Στα νηπιαγωγεία στην Ιταλία με νόμο του κράτους είναι υποχρεωτική η αποκλειστική χρήση βιολογικών τροφίμων για την διατροφή των παιδιών.

«Σε αυτές τις χώρες έχει αναγνωριστεί η αξία των βιολογικών προϊόντων στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Θεωρώ πως με το τέλος του προγράμματος και την ανάλυση των ευρημάτων θα μπορέσουμε να πείσουμε και στην Κύπρο για την αξία τους . Δυστυχώ ς εδώ τα δικά μας παιδιά τρέφονται με γλυκά σχεδόν σε καθημερινή βάση και με τροφές που δεν τους κάνουν καλό στην υγεία. 

Facebook

 

Πηγή: http://politis.com.cy

image unsplush.com