Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το «δικό» σου παιδί.

15 Ιουνίου 2019
Χωρίς σχόλια

Νομίσατε ότι η κλιματική αλλαγή θα σας επηρεάσει στο εγγύς μέλλον;  Μάλλον δεν καταλάβατε ότι η κλιματική αλλαγή ξεκίνησε ήδη να μας επηρεάζει, και η γενιά που θα επηρεαστεί ακόμα περισσότερο είναι «τα δικά σας» παιδιά.

Κάθε αλόγιστη πράξη λοιπόν από μέρους μας, ανεξάρτητα αν είμαστε απλοί πολίτες, μουχταραίοι κάποιου χωριού που αποφάσισαν να ρίξουν κάποιου είδους δηλητήριο για να αποξηράνουν ένα δέντρο να «καθαρίσει» ο τόπος, ή πολιτικοί που με τις αποφάσεις για ίδιον ή….. «κουμπαρικόν» συμφέρον ξεπουλούν την υγεία μας, (προφανώς δεν μπορεί να χωρέσει στο μυαλό τους ότι μαζί με την υγεία του υπόλοιπου λαουτζίκου, επηρεάζεται και η δική τους υγεία), πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Στον πίνακα της ποιότητας του αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2015 και συγκεκριμένα στη σελίδα 44 γίνεται αναφορά στους πρόωρους θανάτους στην Κύπρο, που αριθμούν 790.( εφ. Σημερινή Σάββατο, 15/06/2019) Ειδικός δεν είμαι  για να παραθέσω τα στοιχεία που αποδεικνύουν την κακή  ποιότητα  του αέρα,  σαν μάνα όμως καταλαβαίνω αρκετά ώστε να γνωρίζω ότι πρέπει να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω ώστε τα παιδιά μου να έχουν μέλλον στον τόπο όπου γεννήθηκαν . Κι αυτό σημαίνει ότι σταματώ άμεσα την απλή «καναπεδάτη διαμαρτυρία». Ναι θα διαμαρτυρηθώ στο Facebook και το Twitter, αλλά ταυτόχρονα θα φωνάξω όπου και όπως μπορώ, γιατί την επόμενη χρονιά, δεν ξέρω σε ποιά οικογένεια θα ανήκουν τα επόμενα 790 θύματα της κλιματικής αλλαγής.

Θα σταθώ στο πλευρό των ανθρώπων που διαμαρτύρονται για την ποιότητα της ζωής τους που θα χαλάσει γιατι θα χτιστούν γύρω τους πύργοι, περπατώντας μαζί τους, αντί να φωνάζω γιατί μου κλείνουν συμβολικά για 3 λεπτά τον δρόμο.  Θα φωνάξω για τα λύματα που μολύνουν τις πηγές του πόσιμου νερού κάποιου χωριού. Θα πάω στην επόμενη δεντροφύτευση, και θα φυτέψω στη δική μου αυλή όσα δέντρα θα χωρέσει. Θα ανακυκλώσω, ώστε λιγότερο πλαστικό να καταλήγει στους ωκεανούς και κατ’ επέκταση στα δικά μας στομάχια. Θα επαναχρησιμοποιήσω όπου και όπως μπορώ. Θα διαμαρτυρηθώ για την αντένα που φύτρωσε στην ταράτσα κάποιου σπιτιού χωρίς να έχει πάρει άδεια καν, και χωρίς να τηρεί της προδιαγραφές. Θα διαμαρτυρηθώ για τα δέντρα που αντί να τα κλαδεύουν με τρόπο ώστε να υπάρχει σκιά για τον κάθε πεζό, τα κόβουν όσο πιο βαθειά γίνεται ώστε να συμφέρει οικονομικά στον κάθε εργολάβο που ανάλαβε το κλάδεμα των δέντρων του οποιουδήποτε δήμου. Θα φωνάξω για τα δέντρα που θα κόψουν από  τις αυλές των σχολείων των παιδιών μας, γιατί τους «ενόχλησαν» και θεώρησαν ότι θα ήταν ευκολότερο να τα κόψουν αντί να δυσκολευτούν την ώρα που θα έφτιαχναν την περίφραξη.

Το θέμα είναι ότι μια φωνή και δύο δεν είναι αρκετές. Αν θέλετε τα παιδιά σας να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα, κάνετε κι εσείς το ίδιο. Σηκωθείτε από τον καναπέ. Νοιαστείτε για τα παιδιά σας και για τον συνάνθρωπο σας. Μπορεί η σημέρινή αντένα να μην επηρεάζει το δικό σας σπίτι, αλλά ίσως η αυριανή φυτρώσει στην ταράτσα του δικού σας γείτονα. Προσπαθήστε προτού να  είναι πλέον αργά.

Φρύνη Ονουφρίου-Χριστοδούλου