Διακοπές: Με τα παιδιά ή τα δυό σας;

3 Ιουνίου 2018
Χωρίς σχόλια

Μετά από χρόνια που δεν παίρναμε την απόφαση, φέτος τελικά κλείσαμε ξενοδοχείο, για πρώτη φορά, απλά σε μια άλλη πόλη, και θα κάνουμε διακοπές παρέα με τα παιδιά μας.

Κάθε χρόνο γινόταν η ίδια συζήτηση. Να μεγαλώσουν λίγο, να μπορούν  να καταλάβουν, να βγάλουν τις πάνες, να αντέξουν λίγες μέρες μακριά από το σπίτι. Διακοπές χωρίς τα παιδιά; Ποιος θα άντεχε να άφηνα 3 παιδιά για μια βδομάδα στην επιμέλεια του, και το κυριότερο, πως θα αντέχαμε εμείς χωρίς αυτά.

Και δόξα το θεώ, μια και πήγα σε τόσες χώρες, και σε τόσα ελληνικά νησιά, οι διακοπές στο εξωτερικό, ήταν κάτι που δεν μου έλειψε σχεδόν καθόλου. Ήταν όμως όπως λένε και οι αμερικανοί ‘high time’, επιτέλους να κάνουμε μια πρώτη δοκιμή μακριά από το σπίτι. Ένα μικρό βήμα, το οποίο θα μας φέρει την επόμενη χρονιά πιο κοντά στο πολυπόθητο ταξίδι.

Αντίθετα με μας, υπάρχουν οι γονείς οι οποίοι πάνε τις διακοπές τους, κάθε χρόνο, με ή χωρίς τα παιδιά. Ένα ταξιδάκι , χωρίς τα παιδιά, μακριά από την ρουτίνα κάνει τους γονείς να ξεχνούν  πως είναι μόνο γονείς, και να θυμούνται  ότι μαζί είναι και φίλοι, εραστές, παιδιά και οι ίδιοι. Παλι ίσως ένα ταξιδάκι, για τους πιο τολμηρούς, που θα πάρουν τα παιδιά μαζί, όσο μικρά κι αν είναι,  θα  βοηθήσει  τα παιδιά να κερδίσουν νέες εμπειρίες και να γνωρίσουν νέους κόσμους.

 

Ας δούμε όμως τα υπέρ και τα κατά για τις δύο πιο πάνω περιπτώσεις.

Υπέρ

  1. Παίρνοντας τα παιδιά μαζί, το συναίσθημα της ενοχής που θα σας ακολουθεί σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού δεν θα υπάρχει. Τα παιδιά θα είναι μαζί να χαρούν παρέα με σας τις διακοπές. Τα παιδιά επίσης δεν θα νοιώσουν ποτέ ότι τα εγκαταλείψατε ώστε να πάτε εσείς διακοπές. Θα θυμούνται όταν μεγαλώσουν ότι τα πήγατε μαζί σας, έστω κι αν δεν θυμούνται τις λεπτομέρειες.
  2. Με τα παιδιά θα νοιώσετε κι εσείς ξανά παιδιά. Θα πάτε σε μέρη που ως ενήλικες ίσως να μην πηγαίνατε. Θα βάλετε στο πρόγραμμα σας μια νεροτσουλήθρα, ένα θεματικό πάρκο όπως για παράδειγμα το Disney World, ή απλά ένα λούνα παρκ. Ξεχάστε το βιβλίο, αραχτοί σε μια παραλία παρέα με ένα μοχίτο. Τα παιδιά χρειάζεται να είναι απασχολημένα, κι αυτό σημαίνει και γονείς απασχολημένοι. Διασκεδάστε παρέα.
  3. Οι οικογενειακές διακοπές και τα ταξίδια δημιουργούν απίστευτες αναμνήσεις που τα παιδιά σας δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Μπορεί να ξεχάσουν αυτό που έκαναν στο σχολείο νωρίτερα την ίδια  ημέρα, αλλά σας εγγυόμαστε ότι δεν θα ξεχάσουν τον χρόνο που περπατήσατε μέχρι τους  καταρράκτες στα Καληδόνια, ούτε τη στιγμή που πρωτοαντικρύσατε τον Παρθενώνα. Βγαίνοντας από την ρουτίνα δημιουργείτε  μόνιμες αναμνήσεις που ίσως τα παιδιά σας να μοιραστούν με τα δικά τους παιδιά κάποια μέρα. Και δεν είναι ανάγκη να πάτε στους πιο ακριβούς προορισμούς. Οι αναμνήσεις δημιουργούνται από ένα μικροσκοπικό δωμάτιο ξενοδοχείου, την πτήση πάνω από τη θάλασσα, ένα ξενοδοχείο με μια νεροτσουλήθρα. Τα παιδιά αγαπούν την περιπέτεια, και δίνοντας τους ακριβώς αυτό, είναι αρκετό, όποιος κι αν είναι ο προορισμός σας.
  4. Η γνωριμία με διαφορετικούς πολιτισμούς, γλώσσες και τρόπους ζωής είναι ένα ανεκτίμητο μάθημα που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας, αρχίζοντας από νεαρή ηλικία. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν  από πρώτο χέρι ότι δεν ζουν όλοι στο ίδιο κλίμα, τα ίδια σπίτια, κι αυτό θα μείνει μαζί τους για μια ζωή. Τα παιδιά μαθαίνουν κάνοντας και παίρνοντας τα σε χώρους όπου μπορούν πραγματικά να βιώσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής είναι πιο πολύτιμο από το να το διαβάσουν σε ένα βιβλίο.  Δίνετε στα παιδιά σας την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο, να μάθουν να διαβάζουν ένα χάρτη, να ζητήσουν βοήθεια προσπαθώντας να να επικοινωνήσουν σε μια ξένη γλώσσα.

Κατά

  1. Το κόστος. Όλα θα πρέπει να πληρωθούν εις διπλούν και βάλε. Αεροπορικά εισητήρια, δωμάτια ξενοδοχείων, γεύματα σε εστιατόρια, και όλοι οι μικροπειρασμοί που τα μικρά θα δουν και θα ζητήσουν.
  2. Ας δούμε τα πράγματα και λίγο ρεαλιστικά. Στο τέλος της ημέρας, το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα νοιαστούν τα παιδιά, θα είναι το Λούβρο, το μουσείο της Ακρόπολης ή ο ναός του Ποσειδώνα. Στο μυαλό τους θα είναι πάντα η επιστροφή στο ξενοδοχείο ώστε να πηδήξουν στην πισίνα και να απολαύσουν τα παιχνίδια στο νερό. Τα παιδιά δεν έχουν στο μυαλό τους τις διακοπές που θα ήθελαν οι γονείς. Έτσι αν θα πάρετε τα παιδιά, σκεφτείτε ακριβώς τι θα ικανοποιούσε αυτά και όχι εσάς.
  3. Ο ρομαντικός περίπατος την ώρα του ηλιοβασιλέματος  στην Οία; Φυσικά και θα πάει…..περίπατο. Μαζί πάνε περίπατο, η ξεκούραση, τον να πιείτε ένα ποτήρι κρασί κάτω από το έναστρο ουρανό, ή να απολαύσετε ήρεμα την ηλιοθεραπεία σας.

 

Επιχειρήματα μπορούμε να βρούμε πολλά και η συζήτηση μπορεί να κρατήσει για πολλούς αιώνες, είμαστε σίγουροι γι ‘αυτό. Το αν θα πάρετε τα παιδιά σας στις διακοπές σας είναι μια απόλυτα προσωπική επιλογή και μόνο εσείς ξέρετε τι είναι καλύτερο για την οικογένειά σας. Είτε επιλέξετε να επισκεφθείτε το Disney World με ή χωρίς τα παιδιά  σας, σας  υποστηρίζουμε.  Απολαύστε τις διακοπές σας και πηγαίνετε να δείτε τον κόσμο με ή χωρίς τα παιδιά, φτάνει να τις χαρείτε. Τις έχετε ανάγκη.

joyfulkid

image canva.com