ΜΗΝ σκεπάζετε το καροτσάκι του μωρού το καλοκαίρι

2 Ιουλίου 2018
Χωρίς σχόλια

Παρακολουθούσα τη σκηνή με ένα χαμόγελο. Από τις κινήσεις μπορούσα να καταλάβω ότι ανήκαν στην κατηγορία των «νέων γονέων». Την ώρα που περνούσαν από δίπλα μου, γύρισα το κεφάλι να δω. Είχα τελικά δίκιο; Ήταν λίγων ημερών το μωράκι;

Κι εκεί ξεκίνησε ένα άλλο δίλημμα. Να μιλήσω; Να δώσω συμβουλή, ή να κρατήσω το στόμα μου κλειστό; Ξέρω ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον καθένα να δίνει συμβουλές στους νέους γονείς, ειδικά όταν δεν τους γνωρίζει καν.

Το καρότσι ήταν εντελώς σκεπασμένο. Στο μυαλό των γονιών του ήταν σίγουρα η ασφάλεια του μωρού. Ευτυχώς δεν ήταν η θερμοκρασία τόσο ψηλή, αλλιώς θα μιλούσα, κι ας κινδύνευα να κατηγορηθώ ότι ανακατεύομαι εκεί που δεν με σπέρνουν.

Νέοι γονείς, το καλοκαίρι ΜΗΝ σκεπάζετε το καρότσι του μωρού. Στην προσπάθεια σας να προστατεύσετε το μωρό σας, μπορεί να φέρετε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όταν είναι καλυμμένο  το καροτσάκι του μωρού όταν κάνει ζέστη, θέτει το παιδί σε κίνδυνο από την υπερβολική θερμοκρασία, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σουηδία. Μπορεί η προσπάθεια να  έχει σαν στόχο να είναι πιο δροσερό το μωρό καλύπτοντάς το από τον ήλιο, αλλά αντί για μείωση της θερμοκρασίας στο καροτσάκι δημιουργείται στην πραγματικότητα μια κατάσταση που θυμίζει περισσότερο καμίνι.

Ο Δρ Svante Norgren, παιδίατρος σε νοσοκομείο παίδων στη Στοκχόλμη της Σουηδίας δήλωσε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet: «Με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία στο καροτσάκι αυξάνεται υπερβολικά, περίπου όπως γίνεται σε ένα θερμός. Υπάρχει επίσης κακή κυκλοφορία του αέρα και είναι δύσκολο να δείτε το μωρό με ένα κάλυμμα πάνω από το καροτσάκι».

 

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας έκαναν τον δικό τους έλεγχο σχετικά με τις επιπτώσεις του ήλιου στη θερμοκρασία που αναπτύσσει ένα παιδικό καροτσάκι, αφήνοντάς το στον ήλιο το μεσημέρι, από τις 11:30 έως τη 13:00.

 

Χωρίς κάλυμμα, η θερμοκρασία στο καροτσάκι έφτασε στους 22 βαθμών Κελσίου, αλλά όταν ένα λεπτό κάλυμμα τοποθετήθηκε πάνω από το καρότσι για 30 λεπτά, η θερμοκρασία εκτοξεύθηκε στους 34 βαθμούς. Για να καταλάβετε πόσο έντονη ήταν αυτή η αύξηση της θερμότητας είναι, η θερμοκρασία το καλοκαίρι στη Σουηδία φτάνει σπάνια στους 30 βαθμούς. Σκεφτείτε πόσο μπορεί να φτάσει όταν στην Κύπρο το καλοκαίρι φτάνει μέχρι και τους 40.

Προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι ο αέρας κυκλοφορεί ανεμπόδιστα γύρω από το μωρό σας με την αφαίρεση του πίσω τμήματος του καροτσιού (αν είναι δυνατόν) ή χρησιμοποιήστε πιο ανοικτά καρότσια».

Πηγή 

Photo by Micael Widell on Unsplash